Woonbond aan informateurs: Gematigde huurstijging moet en kan

14/07/2010 15:20

De Nederlandse Woonbond

De Nederlandse Woonbond pleit voor een gematigde huurstijging in de komende kabinetsperiode. De bond die opkomt voor de belangen van ruim 6 miljoen bewoners van huurwoningen vindt dat noodzakelijk, omdat de portemonnee van de huurders geen grote huurverhogingen meer toelaat. De koopkracht van de lage en middeninkomens staat de komende jaren al onder druk. Daarbij zijn hoge huurstijgingen zeer belastend voor het huurtoeslagbudget. Als de corporaties de komende jaren de bedrijfslasten op de nullijn zetten, de lage rente beter benutten en ophouden met allerlei verliesgevende nevenactiviteiten, zijn hoge huurstijgingen helemaal niet nodig.

In een brief aan de informateurs doet de Woonbond een aantal bruikbare voorstellen om de huidige tegenstellingen tussen de onderhandelende politieke partijen (VVD, D66, PvdA en GroenLinks) over de woningmarkt te overbruggen door tegelijk en evenwichtig maatregelen te nemen op zowel de koop- als de huurmarkt. Op de langere termijn moet de fiscale bevoordeling van de eigen woning beëindigd worden, overeenkomstig het advies van de Commissie Sociaal-Economische Deskundigen aan de SER. Als de komende jaren de eerste stappen worden gezet om de fiscale bevoordeling van de eigen woning af te schaffen, is de Woonbond ook bereid om gelijk opgaand de eerste stappen op de huurmarkt te zetten die bijdragen aan het beter functioneren van de woningmarkt.

Het aanbod behelst onder meer vier jaar lang een huurstijging van 1 procent boven de inflatie. Dit levert structureel een half miljard euro extra huurinkomsten op. Dit geld moet dan wel worden geïnvesteerd in de volkshuisvesting, zoals energiebesparing in bestaande woningen, nieuwbouw van betaalbare huurwoningen en de wijkaanpak. Hiermee leveren de huurders in Nederland een substantiële bijdrage aan het oplossen van een aantal maatschappelijke problemen en knelpunten op de woningmarkt. Daarnaast doet de Woonbond de suggestie om meer marktconformiteit in het huurprijsbeleid te brengen. Binnen de randvoorwaarde van een totale huurstijging van inflatie + 1 procent kan de jaarlijkse huurverhoging flexibeler worden toegepast, zodat de prijs kwaliteitverhouding wordt verbeterd en het scheefbetalen wordt verminderd.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.woonbond.nl/nieuws.php?aktie=bekijk&id=2084




Woonbond