Gemeente Zijpe


Zijper boerderijenboeken van Piet Dekker op Internet


Afgelopen weekend overleed de bekende Zijper historicus Piet Dekker. Van zijn hand verschenen diverse artikelen en vele boeken over de Zijpe. Een van de bekendste werken van hem is het uit drie delen bestaande "Oude boerderijen en buitenverblijven langs de Zijper Grotesloot". De delen van dit standaardwerk verschenen in resp. 1986, 1988 en 1991 en beslaan in totaal ruim 1330 zeer informatieve pagina's. De boeken zijn helaas al lang in de boekhandel uitverkocht, doch bij een antiquariaat komt men met veel geluk en tegen een hoge prijs soms nog een deel tegen.
Â

Ruim een week geleden had het Zijper Museum te Schagerbrug nog contact met Piet Dekker om hem toestemming te vragen voor het integraal beschikbaar stellen van de drie delen op de website van het museum. Binnen enkele dagen kwam een enthousiaste positieve en stimulerende reactie retour met als laatste woorden "Dit lijkt mij een uitstekend idee!". Piet Dekker was niet alleen een kenner van het verleden maar hij wist ook duidelijk wat je ermee in de toekomst kon doen. Tot het allerlaatste moment.

Het Zijper Museum is verheugd dat het in zeer korte tijd gelukt is om de volledige boeken op de website beschikbaar te hebben. De bezoeker kan nu uitgebreid zoeken binnen de boeken, waarna de zinnen en de bijbehorende paginanummer's worden weergegeven die aan de zoekopdracht voldoen. Via het paginanummer verkrijgt men uiteindelijk de betreffende gehele boekpagina op het scherm. De website zal binnenkort nog worden uitgebreid met een mogelijkheid om ook door de pagina's te kunnen bladeren.

Zijn standaardwerk heeft vanaf heden een nieuw digitaal leven gekregen en is, ondanks dat de papieren versie nauwelijks meer te verkrijgen is, nu wereldwijd en op elk tijdstip direct in te zien.

De "Zijper boerderijenboeken" zijn te vinden op webadres: www.zijpermuseum.nl/boeken Â
Â