Hulpverleningsdienst Groningen


Zorggroep Meander en GGD Groningen doen pedagogische hulpverlening voortaan samen

De Thuisbegeleiding van Zorggroep Meander gaat de licht pedagogische hulpverlening, door middel van huisbezoeken, bieden voor GGD Groningen in Oost-Groningen. Dat hebben beide organisaties 14 juli in een samenwerkingsovereenkomst bevestigd.

Ouders snel helpen

Regiodirecteur van Zorggroep Meander, Anita Tijsma en Rene van der Most,
regiomanager GGD Groningen zien beiden veel in deze samenwerking. De Thuisbegeleiding van Zorggroep Meander gaat ondersteuning thuis geven aan mensen in Oost Groningen, die ondersteuning nodig hebben bij het opvoeden. Het doel van beide partijen is mensen te ondersteunen in een kort durend traject van gemiddeld 10 huisbezoeken. Belangrijk is dat ouders snel geholpen worden op het moment dat zij open staan voor ondersteuning en niet te maken hebben met lange wachtlijsten.

Video home training

Licht pedagogische hulpverlening is het bieden van opvoedingsondersteuning daar waar ouders met hun handen in het haar zitten en de regie kwijt zijn. De Thuisbegeleiding van Zorggroep Meander
ondersteunt ouders in een korte periode met huisbezoeken en leren ouders
om te gaan met hun kinderen. Een hulpmiddel is hierbij video home training, waarbij door middel van korte opnames gekeken wordt naar basis
communicatie vaardigheden, bijvoorbeeld tijdens het eten van een maaltijd. Door video home training wordt er gekeken wat er goed gaat en waar de krachten van de ouders liggen. Na dit traject zijn ouders weer in staat om zelfstandige zonder hulp verder te kunnen. In sommige gevallen wordt er vervolg hulpverlening aangeboden.