Ministerie van Defensie

Amerikaanse opvolger aan de slag in Uruzgan

14 juli 2010, 15.55 uur

De Amerikaanse kolonel James Creighton neemt na 4 jaar Nederlandse leiding het commando in Uruzgan over. De Amerikaanse kolonel James Creighton, die na 4 jaar Nederlandse leiding het commando in Uruzgan overneemt, is afgelopen maandag op Multinational Base Tarin Kowt begonnen met het voorbereiden van de overdracht. Hij doet dit in nauwe samenwerking met brigadegeneraal Kees van den Heuvel, commandant van de Task Force Urzugan (TFU), van wie hij op 1 augustus het stokje overneemt.

Kolonel James Creighton wordt de commandant van het Amerikaans-Australische Combined Team Uruzgan (CTU), de opvolger van de TFU. Creighton: "Onze aanpak zal niet veel verschillen van de zogenoemde Nederlandse 3D-aanpak, gericht op defence, development en diplomacy. De CTU wil sterk leiderschap bewerkstelligen, waarbij alle stammen zijn vertegenwoordigd. Wat betreft defence ligt de nadruk op een effectieve politiemacht. Ontwikkelingsprojecten moeten de doelstellingen van de Afghaanse overheid ondersteunen. Onze prioriteit is het opbouwen van een zelfstandige en effectieve Afghaanse overheid, gerespecteerd door de bevolking."

Soepel

Creighton benadrukt dat de Nederlanders trots mogen zijn op hun prestaties: "Er gaan veel meer kinderen naar school, op de bazaars en in de winkelstraten heerst bedrijvigheid en er zijn veel gezondheidscentra gekomen. De samenleving van Uruzgan is in 4 jaar tijd sterk ontwikkeld. Ook merk ik dat de Nederlanders er alles aan doen om de overdracht van de TFU aan de CTU soepel en professioneel te laten verlopen."

Krachtig

De Australiërs werken al jaren met de Nederlandse Task Force Uruzgan. Creighton wil graag van hun grondige gebiedskennis profiteren. "In het verleden heb ik veel met de Australiërs samengewerkt en verwacht dan ook dat de samenwerking soepel zal verlopen. De Amerikaans-Australische missie is een krachtige combinatie die de Afghaanse overheid verder in het zadel kan helpen."

Overdrachtsshura

Deze laatste weken gaan Nederlandse en Amerikaanse eenheden samen op patrouille om de overdracht vlekkeloos te laten verlopen. Ook heeft er vorige week een overdrachtsshura in het dorpje Kowtwal plaatsgevonden, waar alle betrokken partijen aan hebben deelgenomen. Deze traditionele vergadering heeft de mensen dichter bij elkaar gebracht en de veiligheid in het gebied Deh Rafshan West verder verbeterd. Hierbij waren ook vooraanstaande dorpsbewoners aanwezig, zoals de dorpsoudste, een leraar van de jongensschool, een gezondheidswerker.