Openbaar Ministerie

OM vervolgt verdachten zaak Duiven op dit moment niet

14 juli 2010 - Arrondissementsparket Arnhem

Het Openbaar Ministerie (OM) zal drie verdachten van betrokkenheid bij een misdrijf in Duiven, waarbij een 90-jarige Duivense ernstig gewond raakte en later overleed, nog niet dagvaarden en voor de rechter brengen. Dat heeft het OM de verdachten deze week laten weten. Ook de nabestaanden van de 90-jarige Duivense zijn hierover geïnformeerd. De drie worden wel vervolgd op verdenking van betrokkenheid bij een andere overval in Duiven op 29 maart 2009.

Onderzoek
In de nacht van vrijdag 18 op zaterdag 19 september 2009 raakte een 90-jarige Duivense ernstig gewond bij een misdrijf in haar woning aan de Parallelweg. Zij is 1 maart 2010 ten gevolge van het letsel dat ze opliep overleden. Het slachtoffer is in die nacht in september door de politie ernstig gewond aangetroffen in haar woning. Ze is niet meer bij kennis geweest en heeft maandenlang in coma gelegen. De politie werkte sinds die nacht met een grootschalig rechercheteam aan het oplossen van deze zaak. Er werd met honderden getuigen gesproken. Verschillende namen van mogelijke daders zijn genoemd, waar verder onderzoek naar werd en wordt verricht.
Eind maart werd een 29-jarige Arnhemmer aangehouden. Hij is enkele dagen later door de rechter-commissaris in vrijheid gesteld. Deze persoon zal niet verder worden vervolgd en is ook niet langer verdachte.
Drie personen (van 18 en 20 jaar uit Zevenaar en een 19-jarige uit Wijchen) werden op 26 april 2010 aangehouden in verband met hun mogelijke betrokkenheid bij de overval en de dood van de 90-jarige Duivense. Twee verdachten zaten tot nu toe in voorlopige hechtenis, van de derde persoon was de voorlopige hechtenis al eerder geschorst door de raadkamer van het Gerechtshof.

Beslissing om op dit moment niet te vervolgen
Afgelopen periode is er door een groot rechercheteam onderzoek gedaan. Er zijn honderden getuigen gehoord, de verdachten zijn meerdere malen gehoord en er is meerdere keren aandacht aan de zaak besteed in Opsporing Verzocht. Het Openbaar Ministerie is van mening dat het op dit moment nog te vroeg is om de drie personen voor de rechter te brengen voor betrokkenheid bij de overval en dood van de 90-jarige Duivense. Wanneer het OM deze personen op dit moment voor de rechter zou brengen en er zou een vrijspraak volgen, dan is er in een later stadium geen vervolging meer mogelijk. De drie worden wel vervolgd voor betrokkenheid bij een overval op een woning aan de Heilweg in Duiven op 29 maart 2009. De (pro forma) zitting in deze zaak is gepland op 10 augustus a.s. Voor deze zaak zitten nog twee van de drie verdachten in voorlopige hechtenis.

Voortzetting Onderzoek
Het strafrechtelijk onderzoek naar de overval en de dood van het 90-jarige slachtoffer wordt voortgezet. De Hoofdofficier van Justitie heeft eerder al een beloning van 10.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot het oplossen van de zaak. Deze beloning is tot nu toe niet uitgekeerd. Als u iets weet over deze zaak, bel dan met de (gratis) opsporingstiplijn 0800-6070. Reageren per e-mail is mogelijk: para@gelderland-midden.politie.nl. Ook kan anoniem informatie worden doorgegeven.