Politie Hollands Midden

Rijn- en Veenstreek - Politie, Halt en Brijder pakken overmatig alcoholgebruik onder jongeren aan

Rijn- en Veenstreek, 14-07-2010 o De politie van Rijn- en Veenstreek pakt in samenwerking met Halt HMH en Brijder Verslavingszorg en de gemeenten overmatig alcoholgebruik onder jongeren aan.

Uit onderzoek blijkt dat alcoholgebruik op jonge leeftijd onder andere samengaat met agressief gedrag, een verhoogd risico op (verkeers)ongevallen en vernielingen. De overlast die jongeren onder invloed van alcohol veroorzaken, wordt daarom aangepakt. De Halt-afdoening Alcohol bestaat sinds januari 2010. Jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar die worden betrapt op (overmatig) alcoholgebruik, kunnen worden doorverwezen naar Halt. Ook als zij andere, alcoholgerelateerde APVs hebben overtreden of Halt-waardige delicten onder invloed hebben gepleegd, kunnen zij een Halt-verwijzing krijgen.

Een bekeuring maakt vaak geen indruk op jongeren, omdat ouders deze voor hen betalen. De Halt-afdoening raakt hen wel: het kost veel (vrije) tijd en de jongeren moeten nadenken over de gevolgen van hun gedrag. De Halt-afdoening Alcohol bestaat uit individuele gesprekken bij Halt met als doel recidive te voorkomen. Daarnaast nemen de jongeren deel aan een (groepsgericht) leerproject bij Brijder Verslavingszorg om het alcoholgebruik terug te dringen en de kennis over de (schadelijke) effecten van alcohol te vergroten. In sommige gevallen moeten de jongeren ook een werkopdracht uitvoeren en de door hen aangerichte schade vergoeden.

Ook de ouders worden bij de Halt-afdoening betrokken. Zij worden gemotiveerd deel te nemen aan de ouderbijeenkomst van Brijder, waar zij informatie ontvangen over het leerproject van hun kind en waar ze meer kennis en inzicht krijgen over alcohol en hun rol als opvoeder.

Halt-afdoening Alcohol eerder succesvol Politie, Halt HMH, Brijder, de gemeente Katwijk en justitie zijn in juli 2009 in Katwijk gestart met de pilot Halt-afdoening Alcohol. Deze aanpak bleek succesvol: na de Halt-afdoening Alcohol gingen jongeren vaak niet meer de fout in. De politie verwacht dat de aanpak in Rijn- en Veenstreek ook zijn vruchten zal afwerpen.

De Halt-afdoening Alcohol kan ingezet worden bij jongeren van 12 tot 18 jaar na overtreding van: Openbare dronkenschap (art. 453 Sr.) Overtredingen van alcoholgerelateerde bepalingen in de gemeentelijke APV (bijvoorbeeld een jongere met een (open) bierflesje op een in de APV aangewezen plek) Alle Halt-waardige delicten (Art. 77e, eerste lid Sr) die onder invloed van alcohol zijn gepleegd.