Gemeente Valkenburg aan de Geul

Nieuwe Kinderraad presenteert eigen plannen

Â

Op woensdag 14 juli is in Valkenburg aan de Geul een nieuwe Kinderraad geïnstalleerd. De Kinderraad bestaat uit leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisscholen de Plenkert en Vilt. De jonge raadsleden hebben de afgelopen maanden een inventarisatie gemaakt van ideeën om de leefbaarheid in hun kernen te verbeteren. Deze ideeën werden in de vorm van projecten aan wethouder Bert Dauven gepresenteerd. De Kinderraad zal in overleg met het Valkenburgs college van burgemeester en wethouders de voortgang van deze projecten volgen.

Â

Â

Installatie Kinderraad

Van losse stoeptegels tot skatebaan

De nieuwe raadsleden zijn dit voorjaar enthousiast aan de slag gegaan met een inventarisatie om de leefbaarheid in hun dorpskern te inventariseren. Opvallend hierbij was dat de kinderen ook met ideeën kwamen die gericht waren op de belangen van andere bewoners. In brainstormsessies en wandelingen door de kern werden ideeën aangedragen die betrekking hadden op jongere kinderen, senioren en zelfs toeristen. Zo werd bijvoorbeeld geconstateerd dat losliggende stoeptegels een gevaar vormen en dat dit opgeknapt moet worden. De leerlingen uit Vilt zouden graag nieuwe voetbalgoals willen plaatsen. De kinderen van de Plenkert willen op het speelterrein achter het scoutinggebouw een Johan Cruijf kooi of een skatebaan.

Â

Vervanging Juniorcollege

De Kinderraad vervangt het huidige juniorcollege, dat sinds 2008 bestond uit drie leerlingen van basisschool Sint Antonius uit Schin op Geul. Dit jeugdparticipatie project is zeer succesvol geweest. Vandaar dat is besloten om dit gemeentebreed uit te gaan voeren in de vorm van een Kinderraad. Alle basisscholen in de gemeente Valkenburg zijn uitgenodigd om mee te doen. Om uiteenlopende redenen hebben enkele scholen besloten om dit schooljaar van deelname af te zien. Samen met de nieuwe Kinderraad wordt een plan uitgewerkt om volgend schooljaar de raad uit te breiden met kinderen van de andere dorpskernen.

Â

Jeugdparticipatie en zelfsturing

In dit project staat jeugdparticipatie centraal. De inzet is om binnen de dorpskernen ook kinderen een kans te geven om hun meningen en ideeën naar voren te brengen. Tevens maken kinderen zo spelenderwijs kennis met politiek en gemeente. Deze vorm van jeugdparticipatie sluit goed aan bij het actieve beleid van leefbaarheid en zelfsturing in de gemeente Valkenburg aan de Geul.