Ministerie van Defensie

Defensietop bezoekt internationale oefening

14 juli 2010, 16.00 uur

De 1000 militairen die deze week op Luchtmachtbasis De Peel bezig zijn met de grote internationale oefening Joint Project Optic Windmill (JPOW), kregen vandaag hoog bezoek van de Defensietop. Het gezelschap was zichtbaar onder de indruk van de opzet van de oefening en het werk van de militairen.

JPOW is binnen Europa de meest toonaangevende luchtverdedigingsoefening op het gebied van geïntegreerde raket- en luchtverdediging.

Defensietop

De delegatie die De Peel aandeed bestond uit de secretaris-generaal van Defensie Ton Annink, Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm, Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Rob Bertholee en Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Jacques Jansen. Zij kregen eerst uitleg over de oefening en spraken vervolgens zelf met de militairen uit binnen- en buitenland.

Het doel van de oefening is om diverse luchtverdedigingssystemen binnen de NAVO optimaal te integreren om de dreiging van vijandelijke ballistische raketten, kruisvluchtwapens, vliegtuigen en helikopters te neutraliseren.

Joint Project Optic Windmill

De 2 weken durende JPOW, waaraan militairen en burgers uit Duistland, Frankrijk, Spanje, Noorwegen, Nederland en de Verenigde Staten deelnemen, is dit jaar voor de elfde keer georganiseerd.