Gemeente 's-Hertogenbosch

14-07-2010
Uitvoeringsplan voortijdig schoolverlaten 2010-2014

Het college heeft het uitvoeringsplan voortijdig schoolverlaten vastgesteld voor de periode 2010-2014. Het doel van dit plan is om jongeren tot 23 jaar te stimuleren om ten minste een startkwalificatie te behalen. Een startkwalificatie is een diploma van de Havo, het Vwo of het Mbo (minimaal niveau 2). Verder moet er voor iedere jongere een passende school, stageplek of leerbaan zijn.

In het plan staat een aantal maatregelen die leerplicht ambtenaren samen met scholen en andere partners uitvoeren. De aanpak voortijdig schoolverlaten vraagt om vroegtijdige preventieve acties en wordt gekoppeld aan andere beleidsterreinen zoals Centra voor Jeugd en Gezin, Kindcentra 0-13, Brede Bossche Scholen, Veiligheid, Leren & Werken en Participatie.

De gedoogregeling waarbij kinderen van woonwagenbewoners in het primaire onderwijs mee op reis kunnen met hun ouders, eindigt per 1 augustus 2010. Hierover heeft overleg met betrokken ouders plaatsgevonden.

Drie speerpunten
Het plan kent drie speerpunten. Het eerste is een passend onderwijsaanbod voor iedere Bossche jongere. Dit wordt bereikt door meer maattrajecten in het voortgezet onderwijs, afspraken met scholen over de Vavo, betere loopbaanoriëntatie en beroepskeuze, flexibele instroom in het Mbo en een nieuw aanbod voor het Vmbo. Het tweede speerpunt is om ongeoorloofd verzuim (spijbelen) nog eerder en beter aan te pakken. Het derde speerpunt is meer jongeren een startkwalificatie laten behalen door onder andere meer stageplekken en leerbanen te creëren en competentiegericht onderwijs te stimuleren. Voor jongeren die toch uitvallen is er trajectbegeleiding door T.O.M. (traject op maat).