Gemeente 's-Hertogenbosch

14-07-2010
Woensdagmarkt blijft open van 9.00 - 17.00 uur

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de sluitingstijd van de woensdagmarkt in de binnenstad definitief vast te stellen op 17.00 uur. Sinds april 2009 is de markt open van 9.00 - 17.00 uur. Een aantal kooplieden wilde terug naar een sluitingstijd van 13.30 uur. Een evaluatie en het advies van de Marktcommissie leidden echter tot een andere conclusie. De openingstijden blijven dus gehandhaafd. Daarnaast wordt op korte termijn actie ondernomen om de markt te verbeteren.

De reden om in 2009 van de woensdagmarkt een dag- in plaats van een ochtendmarkt te maken, was om de (verkoop-)prestaties te verbeteren. Al een aantal jaar had de markt te maken met teruglopende bezoekersaantallen, minder omzet en vertrekkende kooplieden. Het college heeft in het voorjaar de ervaringen met de verlengde openingstijd laten onderzoeken. Alle marktkooplieden en horecaondernemers en winkeliers rondom de markt konden een enquête invullen. De bezoekers van de warenmarkt zijn op straat om hun mening gevraagd.

Uitkomst evaluatie
Onderzoeksbureau I&O Research voerde in het voorjaar van 2010 het onderzoek uit. 69% Van de marktondernemers gaf aan 'voor' of 'voor noch tegen' de verlengde openingstijd te zijn. Marktondernemers in het foodsegment blijken vaker negatieve effecten van de ruimere openingstijd te ervaren: geen omzetstijging en een toename personeelskosten. Marktondernemers in non-food zien vaker positieve effecten, namelijk meer omzet 's middags. Winkeliers en horecaondernemers zijn vooral positief omdat de overlast van de afbouw en schoonmaak van de markt voor het winkelende en horecabezoekende publiek kleiner is geworden. Ook de marktbezoekers zijn in meerderheid voor een opening tot 17.00 uur. Het onderzoeksbureau adviseert om de eindtijd van 17.00 uur te handhaven.

Marktcommissie
De Marktcommissie bestaat uit twee bestuursleden van de Centrale Vereniging Ambulante Handel afdeling 's-Hertogenbosch, drie door de kooplieden uit hun midden gekozen kooplieden en twee vertegenwoordigers van Centrummanagement. Bert Pauli, wethouder Economische Zaken, zit de commissie voor maar heeft geen stemrecht. Een ruime meerderheid van de marktcommissie is het eens met de aanbevelingen van het onderzoeksbureau. De commissie heeft het college geadviseerd vast te houden aan de sluitingstijd van 17.00 uur.

Snel actie nodig
Onder meer op aanbeveling van het onderzoeksbureau wordt op korte termijn actie ondernomen om de markt te verbeteren. Dit gebeurt in samenspraak met de marktondernemers. Bijvoorbeeld door lege plekken op de markt snel in te vullen met nieuwe kooplieden en door het productaanbod beter af te stemmen op de middagbezoekers.

Meer informatie
Lees hier het rapport van I&O Research: 'Woensdagmarkt: verlengen? Een evaluatie van de verlengde woensdagmarkt in 's-Hertogenbosch'.