Gemeente Oldenzaal


Dierentehuis Oldenzaal blijft open

14 juli 2010

Begin 2010 hebben de gemeentes Oldenzaal en Dinkelland aangegeven de kosten van de dierenopvangcentra te inventariseren om te zien hoe zijn het beste invulling kunnen geven aan hun wettelijke verplichting om dierenopvang aan te bieden. Uit deze inventarisatie blijkt dat de kosten voor de diverse opvangcentra niet ver uit elkaar liggen. Het maatschappelijk belang dat meespeelt is mede bepalend geweest voor de keuze voor het Dierentehuis Oldenzaal. De samenwerking met het dierentehuis zal door de gemeentes Oldenzaal en Dinkelland gezamenlijk worden voortgezet.

Er is bij de inventarisatie ook gekeken naar opvang van honden en katten buiten Oldenzaal. Aanleiding hiervoor was de vraag van het Dierentehuis Oldenzaal om een extra bijdrage, naast de reguliere subsidie. Het dierenopvangcentrum Enschede en de Dierenkliniek Het Hazewinkel zijn de alternatieven die onderzocht zijn. Het dierenopvangcentrum in Enschede heeft ons in een eerder stadium laten weten niet alleen alle honden en katten te kunnen opvangen die gevonden worden op het grondgebied van de gemeentes Oldenzaal en Dinkelland. Nu ze samenwerken met het dierenopvangcentrum Hengelo zijn die mogelijkheden er wel. Op basis van de nieuwe berekeningssystematiek zou de bijdrage iets lager komen te liggen dan de huidige bijdrage die aan het Dierentehuis Oldenzaal wordt verstrekt. Ook de kosten van de Dierenkliniek Hazewinkel wijken niet veel af van de huidige bijdrage die wij verstrekken aan het Dierentehuis Oldenzaal.

Dierentehuis Oldenzaal
In afwijking van eerdere berichtgeving kan het Dierentehuis Oldenzaal de wette-lijke taak inzake de opvang van zwerfdieren uitvoeren voor een bedrag van EUR 27.000,00. Dit is inclusief medische kosten. De reden waarom het dierentehuis nu wel met deze bijdrage de exploitatie rond kan krijgen, is dat de gemeenten hebben gevraagd aan het Dierentehuis Oldenzaal om zich aan te sluiten bij de dierenbescherming. Hierdoor kunnen zij een bijdrage ontvangen van de Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren.

Maatschappelijk belang Dierentehuis Oldenzaal
Er zijn bij het Dierentehuis Oldenzaal twee beroepskrachten, een aantal stagiaires en diverse vrijwilligers actief. Naast de primaire taak van het opvangen van zwerfdieren, biedt het dierentehuis stageplekken aan en vinden vrijwilligers er een zinvolle dagbesteding. Tevens fungeert het als werkplek voor jongeren die een taakstraf moeten uitvoeren. Het dierentehuis Oldenzaal dient derhalve een breed maatschappelijk belang voor Oldenzaal, Dinkelland en haar inwoners. Sluiting van het dierentehuis zou ten koste gaan van de werkgelegenheid en de vrijwillige inzet van de inwoners.

Voorwaarden
De gemeenten hebben besloten om de wettelijke plicht inzake de opvang van zwerfdieren voor 2011 en verder neer te leggen bij het Dierentehuis Oldenzaal. Het dierentehuis dient aan een aantal voorwaarden te voldoen. Deze voorwaarden zijn:

aansluiting bij de dierenbescherming;

onderzoek naar verregaande samenwerking met de andere asielen;

overlast voor de buurt beperken.
Er is nadrukkelijk met het dierentehuis gesproken over de overlast in de buurt.
Deze overlast willen de gemeenten tot een minimum beperken.

Intentieverklaring
Om de afspraken die met het dierentehuis zijn gemaakt vast te leggen, is op 14 juli 2010 een intentie-verklaring ondertekend. De voorwaarden zullen contractueel met het dierentehuis verder uitgewerkt worden. Voor de toekomst is tot slot afgesproken om op een open en transparante wijze met elkaar om te gaan.