Belgische Federale Overheid

euro vrij voor voedselhulp

Humanitaire situatie in Noord-Kivu: Charles Michel maakt 1 miljoen euro vrij voor voedselhulp

Datum: 13 juli 2010

Charles Michel toont zich ernstig bezorgd over de humanitaire situatie in Noord-Kivu en heeft beslist om 1 miljoen euro vrij te maken voor voedselhulp in de Democratische Republiek Congo.

Door gevechten in de provincie Noord-Kivu zijn duizenden mensen de regio ontvlucht. OCHA, het Bureau van de Verenigde Naties voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken, spreekt over 70.000 ontheemden.

Er zouden ook doelgerichte aanvallen op het humanitair personeel hebben plaatsgevonden. De beveiliging van humanitaire zones is een van de prioriteiten van het Belgisch Voorzitterschap van de Europese Unie.

Charles Michel heeft contact opgenomen met de Europese Commissie en de Congolese overheden opdat Europa snel en doeltreffend zou kunnen reageren op de concrete behoeften van de ontheemden.

Op politiek vlak, blijft België pleiten voor vrede en veiligheid in de regio. Het is een conditio sine qua non voor de verbetering van de levenskwaliteit van de bevolking.

Ter herinnering: De Democratische Republiek Congo is de grootste partner van de Belgische ontwikkelingssamenwerking met een jaarlijkse ontwikkelingshulp voor een totaalbedrag van 75 miljoen euro, zoals voorzien in het Indicatief Samenwerkingsprogramma. Het is tevens een van de belangrijkste begunstigden van de Belgische humanitaire hulp (2008: 38 miljoen euro).