FNV Bouw

Misbruik arbeidstijdenwet heeft gevolgen

FNV Bouw maakt zich geen zorgen over de uitspraak van de bestuursrechter over eventuele onjuistheden in de arbeidstijdenwet (Atw). De bestuursrechter gaf een wegenbouwer gelijk, die beroep aantekende na door de Algemene Inspectie Dienst (AID) te zijn bekeurd vanwege 54 overtredingen van de Arbeidstijdenwet. De rechter oordeelde dat de regels tekort schieten: "Naar het oordeel van de rechtbank moet ervan uit worden gegaan dat het begrip arbeidstijd en in het verlengde daarvan het begrip rusttijd niet op een rechtszekere wijze is gedefinieerd in de Atw." Zo schrijft Cobouw.

FNV Bouw: geen zorgen
FNV Bouw-voorzitter John Kerstens gaat er vanuit dat deze uitspraak van de rechter geen gevolgen zal hebben voor bouwvakkers. "Er zijn hierover bindende afspraken gemaakt in de bouw-cao. Mocht er desondanks nog een aannemer zijn die misbruik wil maken van van de huidige wetgeving door zijn personeel te lang te laten doorwerken, dan ga ik ervan uit dat Bouwend Nederland achter ons staat als we die aannemer terecht wijzen."

Charles Starmans, advocaat van de wegenbouwer in kwestie, stelde eerder dat overtredingen van de Arbeidstijdenwet op basis van de huidige wetgeving niet beboet mogen worden. Bovendien roept hij aannemers op in beroep te gaan tegen boeteprocedures.

Publicatiedatum: 13-07-2010