Gemeente Oirschot

De Heerenbeekloop verbindt natuurgebieden met elkaar

Â

Op donderdagmiddag 8 juli opende locowatergraaf Tiny Arts van Waterschap De Dommel de herinrichting van de Heerenbeekloop op symbolische wijze. Dit gebeurde in samenwerking met burgemeester Ruud Severijns van de gemeente Oirschot en wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel. Samen met de genodigde buurtbewoners maakten zij een fietstocht langs de opnieuw ingerichte beek.

Â

EVZ Heerenbeekloop

De Heerenbeekloop is in de jaren â70 gegraven in het kader van de ruilverkaveling. De beek verbindt de natuurgebieden De Mortelen en De Kampina met elkaar. Waterschap De Dommel, Brabants Landschap en de gemeenten Boxtel en Oirschot hebben de beek nu zo ingericht dat deze kan functioneren als een ecologische verbindingszone (EVZ). Zo wordt het leefgebied van onder andere de kleine ijsvogelvlinder, de kamsalamander, libelle en vissen als het bermpje en de riviergondel vergroot.Â

Â

Twee fasen

De herinrichting van de Heerenbeekloop is in twee fasen uitgevoerd. De eerste fase van de aanleg van de EVZ is afgerond in 2003. In het najaar van 2009 is gestart met het inrichten van enkele ontbrekende schakels in dit traject. Dit werd mogelijk door aankoop van de daarvoor benodigde gronden. De totale EVZ Heerenbeekloop heeft een lengte van circa vier kilometer. De eerste fase beslaat een lengte van drie kilometer. In de tweede fase zijn de trajecten bij de Mijlstraat, de Ontginningsweg en bij Smalzij aangepakt.

Â

Herinrichting

Langs de Heerenbeekloop zijn de oevers gedeeltelijk flauwer gemaakt om meer variatie in natte en droge plekken te krijgen. Zo ontstaat ook meer afwisseling in vegetatie. Voor de ontwikkeling van amfibieën liggen er nu drie poelen. Daarnaast zorgen een aantal gegraven meanders voor natuurlijke beekprocessen. In de eerste fase van dit plan is de oude klepstuw bij de Loxvenseweg vervangen door een vistrap. Deze, zogenaamde bekkenvispassage, bestaat uit acht stenen drempels. Hierdoor kunnen vissen het hoogteverschil in het water overbruggen. Met kleine sprongen zwemmen ze nu stroomopwaarts om zich in hoger gelegen gebieden voort te planten.

Samenwerking en uitvoering

In de planvorming en uitvoering is samengewerkt met Brabants Landschap en de gemeente Oirschot en Boxtel. De uitvoering van de tweede fase is gestart in het najaar van 2009. De werkzaamheden zijn eind juni afgerond. De realisatie van dit project draagt bij aan de afspraken die provinciaal zijn vastgesteld, zoals de ontwikkeling van het Groene Woud.