Stichting Bouw Research



14 juli 2010

EIB-rapport: leegstand loopt verder op; maatwerk van overheid nodig

Het EIB verwacht een verdere stijigng van de leegstand en constateert in een flitsonderzoek dat de markt tot nu toe weinig flexibel is gebleken.
Gisteren stuurde minister Huizinga de resultaten van het flitsonderzoek over kantorenleegstand naar de Tweede Kamer. Het onderzoek kwam voert uit de Kantorentop tussen overheid en bedrijfsleven, eerder dit jaar.

Boekwaardes blijven hoog en er is terughoudendheid in het verlagen van huurprijzen. Nieuwbouw blijft echter voor marktpartijen, gebruikers en overheden interessant. Slechts 10% van de leegstand is in nieuwbouw te vinden, maar steeds vaker leidt de nieuwbouw tot leegstand van bestaande ruimte, vooral in randgemeenten van grote steden. Vanwege afnemend ruimtegebruik en stabilisering van de werkgelegenheid in kantoren verwacht het EIB dat interventies noodzakelijk zijn om een structureel hoge leegstand het hoofd te bieden.

EIB pleit daarbij niet voor generieke maatregelen, maar maatwerkoplossingen. Regionaal zijn er forse verschillen en een deel van de leegstand heeft betrekking op panden die gedeeltelijk leegstaan. Het EIB heeft enkele maatregelen verkend. In een aan de Kamer toegezegd actieprogramma moet duidelijk worden welke van deze maatregelen toegepast gaan worden.

TransformatieWijzer

Een van de maatregelen is het benutten en verruimen van de ruimte binnen de regelgeving voor herbestemming. SBR biedt met de TransformatieWijzer een instrument dat gemeenten en marktpartijen helpt om de praktische en financiele haalbaarheid van herbestemming van een pand te onderzoeken.
De brief van minister Huizinga en het complete EIB-rapport treft u hier aan.

Meer informatie over de TransformatieWijzer