Re-integratie steeds belangrijker bij opleggen straf

14/07/2010 08:49

Exodus Nederland

Jaarverslag 2009 Exodus Nederland verschenen

Nazorgorganisatie voor ex-gedetineerden Exodus Nederland signaleert dat niet alleen het ministerie van Justitie meer oog krijgt voor re-integratie van ex-gedetineerden. Ook de rechterlijke macht draagt steeds meer bij aan het terugdringen van recidive door alternatieve straffen op te leggen zoals begeleiding door Exodus.

Dit feit blijkt uit het jaarverslag 2009 van Exodus Nederland, dat vandaag is verschenen. Exodus Nederland begeleidt ex-gedetineerden en gedetineerden in de laatste fase van hun straf naar een succesvolle terugkeer in de samenleving.

Ruim een kwart van alle personen die Exodus begeleidt, werd in 2009 door de rechter tot 'Exodus veroordeeld'. Dit in het kader van een schorsing of een bijzondere voorwaarde opgelegd door de rechter. In veel gevallen zijn deze vormen van straf een evenwichtige combinatie tussen vergelding en re-integratie na afstraffing. De straf wordt zinnig ingevuld doordat de delictpleger de confrontatie met zichzelf aangaat en daarna minder kans heeft te recidiveren. De motivatie voor de (ex-)gedetineerde om het traject bij Exodus succesvol te doorlopen is groot. Daarnaast, als hij of zij zich niet aan de regels houdt volgt alsnog een veroordeling (bij een schorsing) of terugplaatsing in de inrichting (bij een bijzondere voorwaarde).

Exodus Nederland zet zich volop in om deze vorm van straffen te stimuleren. Ook in 2010 groeit dit soort plaatsingen in aantal.

Resultaten 2009

Aan het eind van het verslagjaar startte in Heerlen het elfde Exodushuis de verbouwingswerkzaamheden om begin 2010 open te kunnen gaan. Het aantal beschikbare plaatsen in de Exodushuizen steeg van 169 naar 179. De bezetting van de Exodushuizen was het hoogste in vijf jaar, 90,8%. Het aantal betaalde medewerkers van Exodus groeide in 2009 tot 203 personen. Het aantal vrijwilligers groeide tot 1722 personen.

Net na afloop van het verslagjaar bleek uit de publicatie van een wetenschappelijk onderzoek dat ook de inhoudelijke resultaten van de begeleiding goed blijven: de personen die het programma afmaken recidiveren 27,5% minder dan op grond van hun kenmerken werd verwacht.

Over Exodus

Exodus begeleidt gedetineerden in de laatste fase van hun straf en ex-gedetineerden naar een succesvolle terugkeer in de samenleving. De (ex-)gedetineerden kunnen daartoe terecht in één van de elf Exodushuizen of bij een maatje uit het vrijwilligersnetwerk.





http://www.exodus.nl/jaarverslag