Politie Hollands Midden

Leiden - Celstraf voor hoofdverdachten creditcardfraude

Leiden, 14-07-2010 o De twee hoofdverdachten in een creditcardfraudeonderzoek zijn afgelopen dinsdag beiden tot 30 maanden cel veroordeeld. Dit is gelijk aan de eis. De mannen zijn 23 jaar en afkomstig uit Amsterdam en Almere.

De mannen hadden via internet van een Roemeense bende creditcardgegevens gekocht. Ook hadden ze via het web machines gekocht om creditcards te maken. Met de valse creditcards lieten ze vier dames spullen kopen. Door deze in een ander filiaal weer in te leveren, zetten ze de spullen, voornamelijk duurdere kledingstukken en schoenen, in geld om. De verdachten hadden gedurende enkele maanden, in wisselende samenstellingen, in meerdere winkels in Nederland met de valse creditcards de spullen gekocht.

De verdachten liepen woensdag 21 oktober tegen de lamp doordat alerte beveiligingsmedewerkers van de V&D twee mannen en een vrouw herkenden van twee dagen eerder. De beveiliging was extra alert omdat er op 19 oktober 2009 jassen waren gekocht die betaald waren met valse creditcards. Toen één van de verdachten een jas kwam terugbrengen en zijn geld terug wilde, vertrouwden de beveiligers het niet en waarschuwden zij de politie. Deze verdachten probeerden in hun vlucht een mapje met 34 valse creditcards in een fietstas te verstoppen, maar dit werd door een oplettende passant gezien.

De vijf overige verdachten, één man en vier vrouwen, moeten op een later moment voorkomen.