Gemeente Alphen aan den Rijn

De Atlas schoner door samenwerking gemeente en winkeliers

Winkelcentrum De Atlas schoner door samenwerking gemeente en winkeliers

De overgrote meerderheid van de winkeliers in De Atlas vindt het winkelgebied schoner geworden. Ook zijn zij tevreden over de samenwerking met de gemeente en bereid mee te doen aan andere acties in het winkelcentrum. Dit blijkt uit een evaluatie van het project winkeliers en zwerfafval. Wethouder Hans Groen in t Wout (Stadsbeheer) is tevreden over het resultaat: Vanwege dit succes wil de gemeente het project in de Atlas voortzetten én uitbreiden naar andere winkelcentra. Mede door de bereidheid van de bewoners om de afvalbakken te gebruiken, kunnen wij samen werken aan een schoner Alphen aan den Rijn.

Winkeliers en zwerfafval
Het doel van het project winkeliers en zwerfafval is een aantrekkelijke en schone winkelomgeving zonder zwerfafval. Om dit te bereiken werken de winkeliers en de gemeente samen aan het bestrijden van het zwerfafval. De winkeliers krijgen een afvalbak van de gemeente, die zij zelf s morgens buiten zetten en s avonds weer binnen halen. Ook houden zij met een bezem hun eigen stoep schoon. De gemeente veegt het winkelgebied en haalt iedere ochtend de aangeboden afvalzakken mee.

Resultaten proefperiode
In de Atlas zijn 17 winkelpanden, waarvan één leeg staat. De overige 16 winkels deden mee aan de proef. De supermarkt had al afvalbakken van Nederland Schoon, en de afvoer via hun eigen afvalverwerker geregeld. Van de 15 overige winkeliers vindt het overgrote deel het winkelgebied schoner geworden.

Voortzetten én uitbreiden
De succesvolle werkwijze wordt gefaseerd uitbreiden naar andere winkelcentra in Alphen aan den Rijn. Voor dit project worden vrijwel geen extra kosten gemaakt. De afvaltonnen zijn bekostigd door de Stichting Nederland Schoon. De gemeente schaft alleen veegmateriaal voor de winkeliers aan. De medewerker van de gemeente hoeft niet langer papier te prikken en kan in dezelfde tijd de afvalzakken ophalen. Volgens wethouder Hans Groen in t Wout is het belangrijk dat er voldoende afvalbakken in het openbaar gebied staan. Zo kunnen we voorkomen dat mensen hun afval op straat gooien. Uit de evaluatie blijkt dat mensen bereid zijn de afvalbakken te gebruiken en zo werken we samen aan een schone omgeving.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn