Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

Extra ondersteuning inburgering en Nederlandse taal

Sittard-Geleen, 13 juli 2010 - De gemeente Sittard-Geleen gaat het project taalcoaches uitbreiden. Parallel daaraan is er voor allochtone inwoners een instapcursus Nederlands beschikbaar en kunnen inburgeraars met een taalcursus hun Nederlands verbeteren.

,,Begrijpen en begrepen worden begint met het spreken van de Nederlandse taal,' zegt wethouder Berry van Rijswijk (Integratiebeleid). ,,De taal van de zorg, van ons onderwijs, de taal van de toekomst van onze kinderen. Daarom willen we dat iedereen die in Nederland woont Nederlands leert.'

Sittard-Geleen stelt minimaal dertig instapcursussen Nederlands beschikbaar. De instapcursus is een laagdrempelige cursus van maximaal zes maanden om mensen die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen, bewust te maken van het nut en de noodzaak van een taalcursus. Tijdens de instapcursus worden diverse activiteiten gedaan zoals een bezoek aan de bibliotheek, samen koken, bezoek aan een kinderdagverblijf en meekijken bij een taalcursus. De instapcursus wordt georganiseerd door Vixia met behulp van vrouwen van allochtone afkomst die een opleiding tot buurtcontactvrouw volgen. In september 2010 vindt de aftrap plaats.

TAALCOACH

Mensen die al bezig zijn met een taalcursus kunnen extra ondersteuning krijgen via een taalcoach. Vanwege het succes in 2009 heeft de gemeente Sittard-Geleen besloten dit project verder uit te breiden met 75 nieuwe taalcoach-trajecten. Vluchtelingenwerk en Partners in Welzijn nemen de coördinatie van het project op zich. Een vrijwilliger, de taalcoach, en een inburgeraar worden aan elkaar gekoppeld via een klikgesprek. Hierna komt het taalkoppel wekelijks bij elkaar. De taalcoach kan helpen met opdrachten van de taalcursus maar is er vooral om de taal in de praktijk te brengen door bijvoorbeeld samen naar de bioscoop of gemeentehuis te gaan of gewoon te praten over hobby's of het gezin.

Het taalcoachproject wordt deels bekostigd door een extra bonus van 276.205 euro van het ministerie. Voor het ontvangen van deze bonus moest de gemeente Sittard-Geleen op 1 juni 2010, 62 taalcursussen hebben aangeboden. Met momenteel 92 aangeboden taalcursussen heeft de gemeente Sittard-Geleen die norm ruimschoots behaald.

Mensen die geïnteresseerd zijn om vrijwilliger taalcoach te worden bij Vluchtelingenwerk of Partners in Welzijn kunnen zich aanmelden bij Vluchtelingenwerk Sittard-Geleen (Lillian Cimmermans, tel 06-28482115) of bij Partners in Welzijn (Elly Pijls tel 046-4575700).

TAALCURSUS

Gemeenten hebben nu ook de mogelijkheid om mensen die klaar zijn met hun taalcursus of zijn vrijgesteld van de inburgeringsplicht een (tweede) taalcursus aan te bieden om hun taalniveau te verhogen. Deze taalcursus in de vorm van bijvoorbeeld een staatsexamentraject of een MBO2 opleiding met taalondersteuning biedt mogelijkheden voor het behalen van een startkwalificatie of het vinden van een baan.


---




Gemeente Sittard-Geleen