Ingezonden persbericht


FNV Zelfstandigen wil staatssecretaris voor 'Nieuw Werken'

FNV Zelfstandigen: Overheid is het zicht op de werkelijke ontwikkelingen omtrent de arbeidsmarkt kwijt

Utrecht, 14 juli 2010 - FNV Zelfstandigen, belangenbehartiger van 14.000 zzp'ers in de sectoren Diensten, Groen, Handel, ICT, Industrie, Vervoer en Zorg, roept de formateurs op om een staatssecretaris voor 'Nieuw Werken' in het leven te roepen. Deze nieuwe staatssecretaris zou het overheidsbeleid in lijn moeten brengen met de huidige dynamiek van de arbeidsmarkt.

Volgens FNV Zelfstandigen heeft Nederland te maken met een belangrijke sociaal economische ontwikkeling die zal leiden tot een andere invulling van de balans tussen flexibiliteit en zekerheid (het nieuwe werken). Vooral zelfstandige ondernemers worden door de overheid gezien als flexibele schil rond de arbeidsmarkt. Ze zijn in staat en bereid om problemen op te lossen voor bedrijven, organisaties en de samenleving en hebben zelfstandige ondernemers de afgelopen twee jaar een deel van het effect van de crisis opgevangen, zowel door hun inzet als soms door een forse derving in hun omzet en inkomen. Zeker de laatste jaren is de groep zelfstandige ondernemers belangrijk geweest voor de Nederlandse economie. Deze grote groep laat echter ook zien dat het Nederlandse stelsel van arbeidsverhoudingen, fiscaliteit en sociale zekerheid niet meer in overeenstemming is met de alledaagse praktijk. Bovendien is de overheid het zicht op de werkelijke ontwikkelingen op de arbeidsmarkt kwijt, door de aandacht voor zelfstandige ondernemers te verdelen over maar liefst drie staatssecretariaten: Economische Zaken, Sociale Zaken en Financiën.

Gezien deze ontwikkelingen en bewegingen op de arbeidsmarkt, in het ondernemerschap en bij de nieuwe vormen van werken is een nieuwe visie nodig. FNV Zelfstandigen pleit daarom voor één beleid waarbij de overheid alle werkende en ondernemende burgers hoort, informeert, faciliteert en stimuleert bij het zelfstandig aanbieden en vermarkten van de eigen arbeid, met behoud van de sociale kaders die wij als samenleving nastreven.

"De nieuwe arbeidsmarkt is onafhankelijk, flexibel en de motor achter de nieuwe economie", aldus Linde Gonggrijp, directeur FNV Zelfstandigen. "Het wordt tijd dat de overheid deze nieuwe manier van werken in zijn armen sluit en integreert met het overheidsbeleid. Een staatssecretaris 'Nieuw Werken' kan het overheidsbeleid in lijn brengen met de dynamiek die er op de arbeidsmarkt is en de valkuil van oude verhoudingen en patstellingen vermijden."