Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

Start campagne 'Geen smoes, pak de fiets!'

Sittard-Geleen, 13 juli 2010 -
,,De campagne is een van de maatregelen uit het Fietsbeleidsplan 2009-2015 die de gemeente neemt om het fietsgebruik in Sittard-Geleen tot 2015 met vijf procent te stimuleren,' zegt wethouder Peter Geenen (mobiliteit).

De campagne start met onder andere het verspreiden van posters bij bedrijven, scholen, instellingen etc. Later dit jaar volgen onder meer ludieke fietsacties. De bedoeling van de campagne is dat mensen zich bewust worden dat de fiets een prima vervoersmiddel is in de stad. Toch hebben mensen vaak een smoes klaar om niet de fiets te nemen. Die smoezen neemt de gemeente nog eens goed onder de loep, om inwoners vooral de voordelen van het fietsen te laten zien.

Ambtenaren van de gemeente maken sinds deze week gebruik van de dienstfietsen voorzien van het campagnelogo. Hiermee laten zij zien dat zij de campagne ondersteunen en zelf ook het goede voorbeeld willen geven.

De gemeente neemt, naast fietspromotie, ook andere maatregelen om de stad fietsvriendelijker te maken en het aantal auto's in de stad te verminderen. Fietsenstallingen worden de komende tijd verder verbeterd en in de centra worden nieuwe fietsenstallingen aangelegd. Ook wordt fietsdiefstal aangepakt. Tot slot wordt de fietsinfrastructuur de komende tijd verder verbeterd. Onlangs is de Parallelweg gereconstrueerd waarbij de verkeersveiligheid voor fietsers sterk is verbeterd. Inmiddels zijn de werkzaamheden aan de Tunnelstraat gestart, waar vrijliggende fietspaden worden gemaakt, zodat de scholieren veiliger naar het Trevianum, DaCapo College en Leeuwenborgh kunnen fietsen. Als het werk in de Tunnelstraat is afgerond, start direct het volgende project. Dan worden vrijliggende fietspaden in de Elisabeth van Barstraat en het stuk Odasingel tot aan de Dokter Nolenslaan / Haspelsestraat aangelegd.

Fietsdepot

Mensen die hun fiets in een aaneengesloten periode van 28 dagen of meer laten staan bij één van de NS-stations, lopen sinds kort het risico dat hun fiets wordt meegenomen door medewerkers van het Fietsdepot (Millenerweg 8 in Sittard). Dit fietsdepot is op 8 juli officieel geopend. De fietsen worden geruimd om plaats te maken voor fietsen van mensen die hun fiets wel regelmatig gebruiken. Met deze regeling probeert de gemeente, in samenwerking met het Karwei, Stadstoezicht Westelijke Mijnstreek, NS, KLPD en politie de stallingcapaciteit te vergroten, waardoor fietsen ordentelijk in de rekken staan. Daarmee wordt de kans op fietsdiefstal verkleind en de leefbaarheid vergroot.

Fotobijschrift: Het college van B&W van Sittard-Geleen bij de start van de fietscampagne 'Geen smoes. Pak de fiets!'. Foto MCM Productions