Toename van diabetes zet ziekteverzekering onder druk

14/07/2010 10:27

Vlaamse Diabetes Vereniging

De Vlaamse Diabetes Vereniging vzw vraagt om een duidelijke toekomststrategie en een plan van aanpak voor diabetes

Het RIZIV maakte deze week nieuwe schattingen bekend op basis van het geneesmiddelenverbruik in de afgelopen jaren. In 2004 bedroeg het aantal patiënten in België dat geneesmiddelen nam tegen diabetes ongeveer 396.000. Vijf jaar later is dat aantal opgelopen tot 535.000. Er komen op basis van deze cijfers jaarlijks in België gemiddeld 22.400 diabetespatiënten bij (type 1 of type 2). Juiste cijfers van het aantal personen met diabetes in ons land ontbreken nog steeds, maar we kunnen besluiten dat de nieuwe gegevens internationale trends van exploderende diabetesstatistieken die al enkele jaren bezig zijn, opnieuw bevestigen.

De toename van diabetes aan dit tempo zet de budgetten van de ziekteverzekering onder druk. In twaalf jaar tijd is het volume aan geneesmiddelen tegen diabetes verdubbeld. De belangrijkste kost bij de behandeling van diabetes is echter niet afkomstig van de verschillende geneesmiddelen, maar wel die van de verwikkelingen van diabetes zoals hart- en vaatziekten, en nier-, oog- en voetproblemen. Een goede behandeling, opvolging en organisatie van de zorgen zijn noodzakelijk om die problemen efficiënt te voorkomen. Het is dan ook noodzakelijk het totaalplaatje te bekijken. Eénzijdig snoeien in het geneesmiddelenbudget heeft alvast geen zin. Ruimte voor innovatie is een essentieel onderdeel van de kwaliteit van zorgen. De gegevens van het RIZIV tonen aan dat er de afgelopen jaren een hele verschuiving is gebeurd binnen de behandeling, richting nieuwere types geneesmiddelen.

In een rapport van het Federaal Kenniscentrum (KCE) uit 2006 werd reeds gesteld dat er in ons land een nieuw kader nodig is voor type 2 diabeteszorg. De zorgtrajecten die een klein jaar geleden werden gelanceerd, passen in een nieuwe visie voor de organisatie van de diabeteszorg in de eerste lijn. Dit is een belangrijk initiatief, maar betekent slechts één stap in het beheersen van de diabetesepidemie. In het verleden zijn nog heel wat losse ondersteunende maatregelen genomen. De Vlaamse Diabetes Vereniging is echter van oordeel dat de huidige initiatieven dringend beter op elkaar afgestemd moeten worden en anderzijds een globale toekomststrategie voor de preventie en behandeling van diabetes moet uitgetekend worden.

Het is pijnlijk vast te stellen dat er anno 2010 in België, in tegenstelling tot heel wat andere Europese landen, nog steeds geen geïntegreerde strategie of plan van aanpak is in de strijd tegen diabetes! Het Belgische voorzitterschap van de EU is de ideale gelegenheid om hier op korte termijn werk van te maken.

*****

Over de Vlaamse Diabetes Vereniging vzw:

De Vlaamse Diabetes Vereniging vzw is een dynamische themavereniging die alle aspecten van diabetes behartigt. Wij zijn in Vlaanderen reeds 68 jaar aanwezig en willen met meer dan 23 000 leden een krachtige stem laten horen overal waar er over diabetes gesproken wordt.

Tot de leden en de bestuursorganen behoren niet alleen mensen met diabetes, ouders, partners, maar ook zorgverleners die op professionele wijze met diabetes begaan zijn.

Kortom de vereniging staat open voor iedereen die geïnteresseerd is in diabetes. Deze samenwerking geeft de vereniging extra diepgang en slagkracht.

Voor meer informatie, contacteer:

Vlaamse Diabetes Vereniging vzw

Ottergemsesteenweg 456, 9000 Gent

Tel.: 09/220 05 20

Fax: 09/221 00 82

E-mail : vdv@diabetes.be

Vragen over diabetes?

Bel de gratis Diabetes Infolijn  0800/96 333

Meer informatie over de Vlaamse Diabetes Vereniging vzw en over diabetes vindt u ook op www.diabetes.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel