Inname van dioxines in België gedaald tot veilig niveau

14/07/2010 11:12

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Via onze voeding nemen we dagelijks een zeker gehalte aan dioxines in ons lichaam op. De FOD Volksgezondheid liet een studie uitvoeren om te na te gaan om welke hoeveelheden het precies gaat. De resultaten blijken geruststellend: de afgelopen jaren is onze inname fors gedaald en valt nu binnen de veiligheidsnormen voor onze gezondheid.

De studie werd uitbesteed aan het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid en is gebaseerd op de gegevens van de Nationale Voedselconsumptiepeiling (2004) en metingen van 38 representatieve mengstalen van 486 levensmiddelen uit supermarkten in 2008 (HRGC - HRMS of hogeresolutiegaschromatografie / hogeresolutiemassaspectrometriemethoden). Door beide datasets te koppelen, wordt een schatting van de dagelijkse inname door de Belgische bevolking van dioxines (polygechloreerde dibenzodioxines en -furanen en dioxineachtige PCB's) via voedsel gemaakt. Deze schatting houdt dus geen rekening met eieren van particulieren en kan op dat vlak een onderschatting geven: een vorige Belgische studie gepubliceerd in 2009 wees immers uit dat dergelijke eieren meestal gecontamineerd zijn.

Voor 2008 wordt de gemiddelde dagelijkse inname op 0,72 picogram toxiciteitsequivalenten per kilo lichaamsgewicht geschat. De inname ligt zelfs voor de volledige Belgische volwassenen populatie (> 15 jaar) inbegrepen in de voedselconsumptiepeiling ruim lager dan de toelaatbare innamegrens van 14 picogram toxiciteitsequivalenten (TEQ) per kg lichaamsgewicht per week (wat overeenkomt met 2 pg TEQ per kg lichaamsgewicht per dag). Deze norm is bepaald door het Europese "Scientific Committee on Food".

Melkvet draagt gemiddeld voor de helft bij aan de totale inname (vooral onder de vorm van kaas en boter), en vlees voor 22% (vooral rund). Vis en visserijproducten dragen gemiddeld 18% bij tot de inname (vooral zalm, haring en schelpdieren), want de visconsumptie ligt laag in België. Gemiddeld wordt 61% van de inname vertegenwoordigd door dioxineachtige PCB's, en de rest door dioxines en furanen.

De innameschatting geeft de overheid een actueel beeld van de situatie in ons land. De innameschattingen gepubliceerd in 2002 door de universiteit van Gent en door de universiteit van Luik zijn nu duidelijk niet meer actueel. Toen werd geschat dat de gemiddelde Belgische consument de toelaatbare inname lichtjes overschreed.

De gehaltes in melk en vlees zijn gedaald in de tijd, wellicht als een gevolg van de vele reductiemaatregelen die genomen zijn, waaronder, naast bronmaatregelen, normering en controle van dioxines en PCB's in dierenvoeders en levensmiddelen.

Contactpersoon:

Joris Van Loco, Operational Director, WIV

+ 32 473 63 96 17

Joris.VanLoco@WIV-ISP.be

Referentie: I.Windal, S. Vandevijvere, M. Maleki, S. Goscinny, C. Vinkx, J.F. Focant, G. Eppe, V. Hanot, J. Van Loco. 2010. Dietary intake of PCDD/Fs and dioxin-like PCBs of the Belgian Population, Chemosphere, 79:334-340.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel