Landschap Noord-Holland


Persbericht

Heiloo, 14 juli 2010

2009 een iets gunstiger jaar voor weidevogels in Noord-Holland

Deze week verschijnt het Jaarboek 2009 van het Kenniscentrum Weidevogels. Het laat zien welke opmerkelijke veranderingen in Noord-Holland zijn opgetreden én waar mogelijke oplossingen liggen voor verbetering van de weidevogelstand. 2009 was een iets gunstiger jaar voor de meeste soorten weidevogels. Alleen de kievit, grutto en veldleeuwerik nemen duidelijk in aantal af.

In 2009 zijn alle belangrijke gebieden in Noord-Holland geïnventariseerd op weidevogels. Wat blijkt, Noord-Holland is nog steeds één van de rijkste weidevogelprovincies van Nederland. En Laag Holland is verreweg de belangrijkste regio voor weidevogels binnen onze provincie en een 'kerngebied' binnen Nederland. Dankzij het provinciale meetnet worden al deze ontwikkelingen nauwlettend gevolgd. Belangrijkste conclusie uit het meetnet is dat de meeste soorten weidevogels de afgelopen jaren in aantal achteruit zijn gegaan. Om deze dalende trend te doorbreken zijn de komende jaren cruciaal.

Daarom zijn voor zeven gebieden in Laag Holland 'opkrikplannen' opgesteld. De plannen bestaan uit een analyse van de ontwikkeling van weidevogels, de openheid, waterpeil en het beheer van het gebied. Beheerders krijgen gericht aanbevelingen om het beheer en biotoop voor de weidevogels te verbeteren.

In acht gebieden in West Friesland en Laag Holland zijn alarmtellingen uitgevoerd om zo vast te kunnen stellen hoeveel gruttoparen jongen hebben. Door de gemaakte afspraken zijn in het merendeel van deze polders voldoende jongen vliegvlug geworden. In Polder IJdoorn, een weidevogelreservaat van Natuurmonumenten ten noorden van Amsterdam, gaat men eveneens maatregelen nemen om het gebied te behouden voor de weidevogels. Ook aan de rand van het landgoed Marquette (bij Heemskerk) ligt een succesvol weidevogelreservaat. Een mooi voorbeeld waar door een hoog waterpeil, het plaatsen van een vossenraster en uitgekiend beheer van weiden en laat maaien veel weidevogels succesvol broeden en hun jongen groot brengen.

Honderden boeren en vrijwilligers zijn actief in de weidevogelbescherming. Naast de bescherming van nesten hebben zij steeds meer oog voor de bescherming en het opgroeien van kuikens. Dit blijft nodig. In een aantal gebieden gaan boeren, vrijwilligers, wildbeheerders, natuurorganisaties en gemeenten hun krachten bundelen in 'weidevogelkringen'. Daar zullen de opgestelde opkrikplannen in 2011 hun beslag vinden, wat moet leiden tot een verbetering van de weidevogelstand.

Geïnteresseerden kunnen het jaarboek downloaden op www.kenniscentrumweidevogels.nl




Landschap Noord-Holland