Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Fans huldigen Oranje ook massaal thuis voor de buis

HILVERSUM, 14 juli 2010 - Naast de honderdduizenden fans die het Nederlands elftal gisteren in Amsterdam live hebben toegejuicht, zijn de festiviteiten voor Oranje ook thuis voor de buis door een miljoenenpubliek aanschouwd. Maar liefst 3,1 miljoen Nederlanders van zes jaar en ouder (21%) hebben gisteren - tenminste vijf minuten - van de speciale NOS-uitzending gezien. Het hoogste aantal kijkers (1,5 miljoen) werd tegen half zes genoteerd, toen de 'zilveren' selectie op het podium van het Museumplein werd verrast met een speciaal optreden van dj Armin van Buuren. Ook de speciale editie van het NOS WK Journaal, waarin de hoogtepunten van de dag nog een keer op een rijtje werden gezet, werd met gemiddeld één miljoen mensen goed bekeken.

Algemeen directeur Jan de Jong van de NOS: "Het is goed te zien dat de mensen ons weten te vinden bij dit soort grote nationale gebeurtenissen en massaal op de NOS afstemmen. Een groot compliment voor onze afdeling sport is op zijn plaats. De ingewikkelde registratie van de huldiging in Amsterdam is in een paar dagen uit de grond gestampt. Dat is uniek. Ik durf te stellen dat er geen andere omroeporganisatie in Nederland is, die daartoe in staat is."

Net als in Amsterdam, nam ook het thuispubliek toe naarmate de dag vorderde. Aan het begin van uitzending om 10.25 uur, zaten 250.000 mensen voor de buis. De ontvangst op het Catshuis door demissionair premier Jan Peter Balkenende en het opspelden van de lintjes bij captain Giovanni van Bronckhorst en bondscoach Bert van Marwijk werd vervolgens gevolgd door 450.000. Voor de 'bordesscène' met koningin Beatrix op paleis Noordeinde hadden zich intussen 735.000 Oranjefans voor de televisie verzameld. Het middaggedeelte van de live-uitzending op Nederland 1, van kwart over twee tot bijna half zes, werd gevolgd door gemiddeld 1,1 miljoen Nederlanders.

Bron: Cijfers zijn afkomstig van Stichting KijkOnderzoek (SKO) en MediaOnderzoek & Advies (MO&A) van de NPO.