Ingezonden persbericht


Jongeren zijn het eens: het nieuwe kabinet moet duurzaam!

Een groot aantal jongeren en jongerenorganisaties heeft zich verzameld achter een oproep aan de nieuw te vormen coalitie om duurzaamheid centraal te stellen in het regeerakkoord. Vandaag, 14 juli, lanceren zij dit initiatief. Zij publiceren hun open brief waarin ze stellen dat er naast de financiële crisis, grotere en structurele uitdagingen zoals de wereldvoedselvoorziening, klimaatverandering, de internationale armoedeproblematiek en het onzorgvuldig gebruik van grondstoffen aandacht vragen. De jongeren willen dat het kabinet de benodigde hervormingen om de gevolgen van de financiële en economische crisis aan te pakken ook aanwendt om duurzaamheid te verankeren in het overheidsbeleid.

De brief is niet alleen een hartenkreet, er worden ook tien concrete aanbevelingen gedaan die moeten zorgen dat de problemen van nu niet worden doorgeschoven naar volgende generaties. "Onze aanbevelingen voor een duurzame toekomst zijn noodzakelijk en veelzeggend, maar tot op heden is het Nederland niet gelukt ze ten uitvoer te brengen. Ze worden ondersteund door alle politieke jongerenorganisaties samen met vele andere jongeren en jongerenorganisaties vanuit alle hoeken van de samenleving" aldus Kimo van Dijk, een van de initiatiefnemers. "Nu veel sociaal-economisch beleid hervormd gaat worden mag de politiek deze kans niet laten liggen om duurzaamheid integraal op te nemen in dit beleid" zegt Esther de Wit, een van de schrijvers.

Maar alleen een brief is niet genoeg, de jongeren willen zelf met de fractieleiders van gedachten wisselen over wat Nederland nodig heeft voor een duurzame toekomst. Vandaag hebben ze ook de fractieleiders en informateur de open brief gestuurd met de vraag de jongeren te ontmoeten, volgende week zullen ze het antwoord op hun oproep gaan ophalen. "Mark Rutte heeft eerder al op video toegezegd met ons aan tafel te willen, aan die belofte willen we hem graag houden", voegt Miguel Heilbron toe die ook meeschreef aan de brief.

Lancering www.onzeduurzametoekomst.nl

De initiatiefnemers van de brief noemen zich de Jongeren Formatie Coalitie voor een Duurzame Toekomst en werken al sinds de start van de verkiezingscampagne aan het initiatief. Tientallen jongerenorganisaties hebben zich bij dit initiatief aangesloten, waaronder alle politieke jongeren organisaties en werknemers-, studenten-, multiculturele en groene jongerenorganisaties. Alle organisaties en de brief zijn te vinden op www.onzeduurzametoekomst.nl. Hier heeft inmiddels een groot aantal jongeren hun steun betuigd. Het filmpje waar Mark Rutte zijn steun toezegt is te vinden op internet: http://www.youtube.com/watch?v=tBHvB-W3w-0

Noot voor de redactie,