Gemeente Zoetermeer

Stillegging Sterigenics opgeschort

Stadhuis Zoetermeer
Sterigenics mag van de Raad van State voorlopig doorgaan met de productie tot er is besloten op het kort geding dat het bedrijf heeft aangespannen over de stillegging door de gemeente. Het college van Zoetermeer heeft op 1 juli de bedrijfsvoering van Sterigenics stilgelegd. Het bedrijf overtrad in juni opnieuw de milieunorm. Maandag 5 juli diende bij de Raad van State in Den Haag een bestuursrechtelijk kort geding. In afwachting van de uitspraak schortte de Raad van State de stillegging op. Uiterlijk 19 juli komt de Raad van State met haar uitspraak.

Sterigenics heeft een milieuvergunning om maximaal 15 mg te mogen uitstoten. In de maand juni is er 16.7 mg uitgestoten. Dit is weliswaar een lichte overtreding, maar met het bedrijf zijn duidelijke afspraken gemaakt over de normen aangezien deze in het verleden fors zijn overschreden.

Sterigenics weet dat de gemeente metingen uitvoert naar de uitstoot van ethyleenoxide via de zogenoemde scrubber. Deze controles vinden plaats totdat het bedrijf zijn productie daadwerkelijk stil legt.

Het bedrijf Sterigenics kwam in december 2009 in het nieuws toen bekend werd dat zij jarenlang een veel te hoge concentratie van het kankerverwekkende ethyleenoxide had uitgestoten. Zoals bekend sluit het bedrijf de poorten op uiterlijk 31 december 2010. Twee maanden daarvoor wordt de productie al stilgelegd. Tot die tijd zet de gemeente de scherpe controles voort. Op 22 maart 2010 kreeg het bedrijf nog een boete opgelegd van EUR 15.000,- omdat zij de geldende normen uit de milieuvergunning in de maand februari had overschreden.

Meer informatie

* www.zoetermeer.nl/sterigenics