Ingezonden persbericht


5 juli 2010

Nacht van Rembrandt: historie en politiek

Het is inmiddels een goede traditie geworden: ieder jaar in de nacht van 14 op 15 juli wordt een krans gelegd bij het beeld van Rembrandt op de Witte Singel. Waarom? Omdat Leiden dan de verjaardag viert van haar beroemdste zoon, die op 15 juli 1606 werd geboren.

In de aanloop naar de feestelijke kranslegging om middernacht kan de bezoeker genieten van De Nacht van Rembrandt, een theatrale wandeling door de binnenstad, waarin op verrassende wijze de band tussen Rembrandt en Leiden gestalte wordt gegeven.

'Kies Rembrandt!', onder die titel geeft regisseur Jan Joost Aten een beeld van de keuzes waar de schilder in zijn leven voor heeft gestaan. In de Grote Pers van de Lakenhal zien we hoe Rembrandt zich losmaakt van zijn leermeester Swanenburgh, terwijl op het Stadhuisplein Amsterdam en Leiden dingen naar de hand van de schilder. Na de trieste zwanenzang van de oude schilder op het Pieterskerkhof is op het Gerecht de keus aan het publiek: Maak uw ideale Rembrandt!

Maar dat is niet alles: ook de keuzes die Leiden maakt als het om Rembrandt gaat komen aan bod. Was 2006 een min of meer geslaagd feestjaar, daarna vertrok de schilder weer snel uit de stad, met achterlating van een niet-functionerende kijkdoos in de Latijnse School en een beeldje op de Rembrandtplaats waar de meningen over uiteenlopen. Was het geboortehuis niet al aan het begin van de 20e eeuw gesloopt, dan zou dat nu wel gebeuren. Het Leids beleid voor wat Rembrandt betreft zal op de snijtafel van het anatomisch theater in Museum Boerhaave gefileerd worden.

Vertrekpunt van de wandeling is Stedelijk Museum de Lakenhal, waar de bijzondere schilderijen van Hans de Bruijn over het geboortehuis van Rembrandt te bezichtigen zijn. Vervolgens kan de bezoeker op eigen gelegenheid van de ene naar de andere locatie wandelen. Niet alleen zal in de Lakenhal gespeeld worden, ook het anatomisch theater in Museum Boerhaave en verschillende plekken in de binnenstad zijn schouwtoneel. Ten slotte komen alle deelnemers samen op de Rembrandtplaats om klokslag middernacht de verjaardag van Rembrandt in te luiden. De krans wordt, als altijd, gelegd door Ben Walenkamp en Tjeerd Scheffer.


Deelname aan de theaterwandeling kost ¤ 5 (incl. routeboekje en koffie/thee, bezoek aan Stedelijk Museum de Lakenhal en Museum Boerhaave en de diverse theatervoorstellingen) bij voorinschrijving. Op de avond zelf betaalt u ¤ 6,50. De theatervoorstellingen in Museum Boerhaave en de Lakenhal zijn alleen toegankelijk voor betalende deelnemers. De andere locaties zijn vrij te bezoeken.

De Kranslegging is een initiatief van Ben Walenkamp, Tjeerd Scheffer, Bart in 't Veld en Frank van Leeuwen.

14 juli
Start: Stedelijk Museum de Lakenhal
Inschrijving: www.nachtvanrembrandt.nl

----------------------------