Technische Universiteit Delft



Racen op een glaasje water

Op woensdag 14 juli demonstreert Ho-Pin Tung, de testrijder van het Renault F1 Team, de nieuwste waterstofkart van het Delftse studententeam Greenchoice Forze. De kart is lichter, maar heeft een groter 'boostvermogen' dan zijn voorganger. "De studenten van de TU Delft combineren groen met racen, dat is wat mij zo aantrekt aan dit project", aldus Ho-Pin Tung. "Dit is een voorbeeld van een technologie waar we straks misschien allemaal wel mee racen." De demonstratie van de waterstofkart vindt plaats vanaf 12.30 op het Spuiplein in Den Haag.

De Delftse waterstofkart Forze-III stoot alleen maar zuiver water uit, omdat de kart gebruik maakt van een brandstofcel. Deze zet waterstof en zuurstof uit de lucht om in elektriciteit. De brandstofcel produceert genoeg stroom voor een topsnelheid van 120 km/uur, met een acceleratie van 0-100 km/uur in 5 seconden. Een jaar lang hebben de ruim 50 studenten van de TU Delft gewerkt aan het ontwerp en de bouw van de innovatieve waterstofkart. "Ons doel is om klimaatneutraal te racen. Zo willen we laten zien dat racen met behoud van het milieu heel goed mogelijk is", aldus teamleider Koen Lubbers.

Met deze kart neemt het Greenchoice Forze team deel aan de Formula Zero raceklasse. De eerste race van het seizoen zal plaats vinden op 19 augustus, ook op het Spuiplein. Dan zullen niet alleen de Delftenaren aanwezig zijn, maar ook teams uit de Verenigde Staten, Engeland, België en Spanje.



Technische Universiteit Delft