IKON

A A N K O N D I G I N G

IKON-televisie
Woensdag 14 juli
Nederland 2

21.25 - 22.00 uur: SPRAAKMAKENDE ZAKEN VANUIT KAMP HOLLAND, URUZGAN

De eerste twee afleveringen van een nieuwe reeks van het IKON-programma Spraakmakende Zaken komen vanuit 'Kamp Holland' in de Afghaanse provincie Uruzgan. In het hol van de leeuw maakt presentator Paul Rosenmöller met de direct betrokkenen de balans op van de Nederlandse bijdrage aan de ISAF-vredemacht. Wat heeft het Nederland gekost aan inzet en mensenlevens en wat heeft het de Afghanen gebracht?

Afl. 1: Strijd en beleid

In de eerste aflevering is (demissionair) minister Eimert van Middelkoop van Defensie hoofdgast. Paul Rosenmöller praat met hem onder meer over de oorspronkelijk missie van de militaire aanwezigheid in Afghanistan: het internationale terrorisme stoppen na 9/11.

"Ik denk dat de strijd tegen Al Qaida in Afghanistan grotendeels gewonnen is", zegt Van Middelkoop daarover in deze uitzending.

De minister benadrukt echter ook dat de NAVO in Afghanistan moet blijven en ziet hierin ook voor Nederland een taak: het land mag niet weer een 'broeinest van terrorisme' worden. Verder noemt de minister de ontwikkeling die is gemaakt op zowel militair gebied als op het gebied van ontwikkelingsprojecten 'indrukwekkend.'

Ook komt de tol van de missie ter sprake. Inmiddels zijn er 24 Nederlandse militairen gesneuveld en zo'n 150 gewonden gevallen. Hoe verhoudt het aantal slachtoffers zich tot het nut van de missie? Hoe laten we Uruzgan straks achter? En hoe solide zijn de resultaten van de Nederlandse missie?

Verder praat Paul Rosenmöller met generaal Van den Heuvel, de hoogste militaire baas van Task Force Uruzgan, die op 1 augustus zijn bevoegdheden aan de Amerikanen overdraagt. Jordi en Siep, twee militairen die regelmatig vuurgevechten meemaken, vertellen hoe het is om bijna elke dag met gevaar voor eigen leven te vechten. En wat doet het met je als je een Taliban-strijder doodt?

Buiten kamp Holland, in Deh Rawood, spreekt Paul Rosenmöller met een collega van de laatste gesneuvelde Nederlandse militair Luc Janzen. Hoe is het om na het verlies van een collega opnieuw het veld in te gaan?

In aflevering 2 ligt de nadruk van de gesprekken op thema's als: opbouw, corruptie en gebrek aan leiderschap in Uruzgan. (21 juli). In de daaropvolgende zes afleveringen, vanaf woensdag 28 juli, ontvangt Paul Rosenmöller zijn gasten in 'Paviljoen Stadgenoot' in Amsterdam, waar hij met hen praat over brandende kwesties uit het recente verleden.

Redactie: Wilco Leene, Ruth Nederveen, Henriëtte Smit, Tjitske Stoit, productie: Pauline Veltman, Yvonne Clement; regie: Martin Maat, Edith Ruyg; eindredactie: Bert Visser



IKON