Stichter Wikileaks richt data-toevluchtsoord op in Zweden

14/07/2010 13:57

StampMedia

Stichter Wikileaks richt data-toevluchtsoord op in Zweden

Julian Assange, stichter van de controversiële website "Wikileaks", onthulde talrijke vertrouwelijke overheidsdocumenten. Hij ontvluchtte de V.S. na berichten dat hij wordt geviseerd door de CIA. Onlangs dook hij op in Brussel waar hij plannen ontvouwde voor een data-toevluchtsoord in Zweden.

Assange is onder meer verantwoordelijk voor het tonen van een controversiële video 'Collateral Murder'. Daarin was te zien hoe soldaten van de V.S. Irakese burgers en Reuters medewerkers neerschoten. Na een onderzoek naar de dood van de journalisten (Reuters oefende druk uit voor een onderzoek, maar de V.S. weigerden om de video vrij te geven als bewijs), oordeelde de V.S. dat de actie van de soldaten in overeenstemming was met de 'Rules of Engagement', de regels die bepalen waar en wanneer er geweld gebruikt mag worden. Met de onthulling van het filmpje wilde Wikileaks de Reuters-zaak drastisch beïnvloeden. Het filmpje deed de steun voor de oorlog en toekomstige militaire operaties fundamenteel wankelen.

Data in nood

Julian Assange werkt momenteel samen met Christian Engström, lid van het Zweedse parlement en voorzitter van de Piratenpartij die zich inzet voor meer privacy voor Europese burgers en aangepaste auteursrechten op het internet. Samen willen ze een toevluchtsoord voor data oprichten in Zweden. Naar eigen zeggen willen ze transparantie aanmoedigen en volledige openbaarheid van bestuur bewerkstelligen. Hierdoor zouden sites zoals Wikileaks beschermd worden door de Zweedse wet.

Veiligheidsbedreiging

Een geheim document, geschreven door de Amerikaanse overheid, bestempelde Wikileaks als een mogelijke bedreiging voor de operationele veiligheid (OPSEC) en voor het vertrouwelijke karakter van de vergaarde informatie (INFOSEC) van het Amerikaanse leger. Dit document werd onderschept en later, ironisch genoeg, gepubliceerd door Wikileaks.

Het document onthulde ook de strategie die gebruikt zou worden om Wikileaks kapot te maken: "Wikileaks.org gebruikt vertrouwen als basis- de identificatie, onthulling of beëindiging van tewerkstelling of het ondernemen van juridische stappen tegen huidige of voormalige insiders, lekken of informanten kunnen deze basis beschadigen of vernietigen en anderen ontmoedigen om Wikileaks.org te gebruiken-"

"Blijf weg uit de V.S."

Bradley Manning, Amerikaanse legerspecialist, is onlangs gearresteerd als mogelijke verdachte in het lekken van de Collateral Murder video. Of hij schuldig is of niet, weet niemand. Het enige wat duidelijk is, is dat hij niet gearresteerd werd door een fout van Wikileaks. Op 5 juli werd Manning voor acht vergrijpen die gerelateerd waren aan het voorval aangeklaagd. Hij werd ook beschuldigd van twee overtredingen van niet-criminele legerregels.

Mannings vermoedelijke band met Wikileaks kan Assange bij de zaak betrekken. De V.S. gaf al aan dat ze Assange willen spreken in verband met de beschuldigingen aan het adres van Manning. Assange riskeert het echter niet om gearresteerd te worden. "Sommige landen vermijden we in onze reizen totdat we weten van waar de politieke wind blaast."

Pentagon Papers-informant, Daniel Ellsberg, raadt Assange intussen aan "om weg te blijven uit de V.S."

http://www.wikileaks.org

http://www.collateralmurder.com

© 2010 - StampMedia - James Anderson en Sara Van Espen (vertaling)

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel