Provincie Friesland

PERSBERICHT

14 juli 2010

Hoe kunnen weidevogels en roofdieren samen verder?

Heel betrokken zijn de vogelwachters/wildbeheerders en terreinbeheerders bij het onderwerp roofdieren (predatie) en weidevogels, zo bleek uit soms pittige maar constructieve discussies. Op een recent gehouden bijeenkomst hebben de partijen met elkaar afgesproken om voor het volgende weidevogelseizoen met een plan te komen. In dat plan staan onder andere afspraken hoe men de acties over predatie en weidevogels, daar waar het kan, beter op elkaar kan afstemmen.

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat intensivering van de landbouw en verlies van leefgebied de voornaamste oorzaken vormen van achteruitgang van weidevogels. Dat beeld wordt door alle betrokkenen onderschreven. Daarnaast blijkt ook de laatste decennia in verschillende Europese landen predatie de belangrijkste oorzaak van verdere achteruitgang van weidevogels te zijn. Dit heeft onderzoeksbureau Altenburg & Wymenga in een overzichtstudie van de internationale wetenschappelijke literatuur vastgesteld. Predatie wordt onder andere vergroot door intensief graslandgebruik en ruilverkavelingbosjes. Maar hoe meer weidevogels hoe beter ze predatoren van het lijf kunnen houden. Het is opvallend dat de ene keer de mening van de vogelwachters en wildbeheerders wordt ondersteund door wetenschappelijk onderzoek en de andere keer de mening van de terreinbeheerders. Vogelwachters en wildbeheerders zien veel in de actieve inzet van boeren, echter terreinbeheerders verwachten meer van een hoog waterpeil en kruidenrijk grasland. Op het punt van predatie zijn aanzienlijke verschillen. Vogelwachters en wildbeheerders dichten er een belangrijke rol aan toe, terreinbeheerders minder.

Ondanks soms pittige verschillen van inzicht was men het erover eens dat de enige kans ligt in samenwerking in grote gebieden. En dat verbetering op alle fronten tegelijk moet plaatsvinden (graslandbeheer, openheid van het landschap, waterbeheer en predatiebeheer). De provincie Fryslân blijft inzetten op goed overleg.