Provincie Overijssel

Besluitenlijst van 13 juli 2010

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: Antwoordbrief aan B&W Dalfsen over suggesties ILG/MTR (GM-beslissing d.d. 8-7-2010) Kenmerk: 2010/0111046

Gedeputeerde Staten geven een reactie op suggesties van de gemeente Dalfsen voor verbeteringen in de werkwijze bij de uitvoering van het meerjarenprogramma landelijk gebied (pMJP). Provincie en gemeente zijn het er over eens dat zowel inhoudelijk als financieel meer integraal gewerkt zou moeten worden. In het kader van de tussenevaluatie (Midterm Review) van het uitvoeren van de bestuursovereenkomst die Rijk en provincie hebben afgesloten over het pMJP, heeft de provincie dit punt ook onder de aandacht van het Rijk gebracht.

Onderwerp: brief gemeente Rijssen-Holten afhandeling schadeverzoeken ex. art 30 Reconstructiewet (Rwc)/ art 6.1 Wro (GM-beslissing d.d. 8-7-2010) Kenmerk: 2010/0111258

GS besluiten Gemeente Rijssen-Holten te informeren over interpretatie bestuursovereenkomst in relatie tot behandeling schadeverzoeken Reconstructiewet concentratiegebieden

Onderwerp: Inspectiebezoek gemeentearchief Kampen (GM-beslissing d.d. 12-7-2010) Kenmerk: 2010/0108673

GS hebben kennis genomen van het verslag van het inspectiebezoek aan het gemeentearchief van Kampen op 31 mei 2010. GS constateren dat burgemeester en wethouders de geconstateerde problemen via een plan van aanpak goed oppakken. Voor enkele aspecten vraagt de provincie nog aandacht. Verder wordt de opslag van archiefmateriaal in de huidige archiefbewaarplaats, die niet meer voldoet aan de wettelijke eisen, gedoogd voor een termijn van maximaal twee jaar. Burgemeester en wethouders van Kampen blijven wettelijk verantwoordelijk voor de goede archiefzorg.

Onderwerp: Inspectiebezoek archiefruimten gemeente Deventer (GM-beslissing d.d. 12-7-2010)
Kenmerk: 2010/0108994

GS hebben kennisgenomen van het inspectierapport van archiefruimtes van de gemeente Deventer (locatie Polstraat 12). GS constateren dat deze ruimtes niet meer aan de wettelijke eisen voldoen. Deze situatie wordt, in afwachting van nieuwbouw, al een aantal jaren gedoogd. GS hebben aan burgemeester en wethouders van Deventer meegedeeld dat de opslag van archiefmateriaal in deze ruimtes tot 2012 wordt gedoogd, ervan uitgaande dat er tijdig een plan van aanpak wordt opgesteld.

Onderwerp: Uitnodiging opera Die Walkure 26 september 2010 (GM-beslissing d.d. 12-7-2010)
Kenmerk: 2010/0111649

GS nodigen belangrijke relaties in het culturele veld uit voor de premiere van de opera Die Walkure, onderdeel van Der Ring des Nibelungen van Wagner, op 26 september 2010 door de Nationale Reisopera. De provincie heeft deze opvoering financieel mogelijk gemaakt.

Onderwerp: Midterm review, Brief aan minister LNV (GM-beslissing d.d. 12-7-2010) Kenmerk: 2010/0118075

Provinciale Staten hebben op 7 juli 2010 het voorstel van Gedeptueerde Staten behandeld over de Midterm review ILG (PS/2010/574). Provinciale Staten hebben het voorstel van Gedeputeerde Staten vastgesteld, met uitzondering van conclusie 13 van de samenvatting. Dat betreft de omvormingstaakstelling voor het agrarisch natuurbeheer. Gedeputeerde Staten informeren de minister van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit over de hoofdlijnen van de beraadslaging in Provinciale Staten. Zij zenden daarbij alle relevante documenten, inclusief de goedkeurende accountantsverklaring.

Onderwerp: Voortgangsrapportage Rijkswaterstaat ombouw N 34 provinciale weg gedeelte Witte Paal - grens Drenthe. (GM-beslissing d.d. 14-7-2010) Kenmerk: 2010/0104976

Gedeputeerde Staten van Overijssel informeren Rijkswaterstaat over de voortgang van het project ombouw N 34 provinciale weg gedeelte Witte Paal - grens Drenthe naar een veilige regionale stroomweg. Dit weggedeelte is in 2007 overgedragen van het Rijk naar de provincie Overijssel.

Onderwerp: Klachtrecht binnen de Jeugdzorg
Kenmerk: 2010/0116119

Provinciale Staten hebben Gedeputeerde Staten gevraagd onderzoek te doen naar mogelijke verbeteringen ten aanzien van de klachtenregeling in de Jeugdzorg. Gedeputeerde Staten constateren dat de procedure rondom de klachtenregeling wettelijk is vastgesteld. Tevens constateren Gedeputeerde Staten dat uit onderzoeken blijkt dat het cliënten in de eerste plaats gaat om correcte bejegening. Gedeputeerde Staten informeren Provinciale Staten dat zij investeren in een cultuur waarin de cliënt centraal staat, zich gehoord voelt en betrokken wordt bij zijn eigen hulpverleningsplan.

Onderwerp: Herbegrenzing EHS i.r.t. realisering bedrijventerrein Katingerveld Balkbrug Kenmerk: 2010/0115310

Gedeputeerde Staten hebben besloten de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) ter plaatse van het bedrijventerrein Katingerveld te Balkbrug, gemeente Hardenberg te herbegrenzen op grond van ecologische en sociaaleconomische overwegingen. De herbegrenzing ter plaatse van het bedrijventerrein Katingerveld heeft geen negatief effect op het functioneren van dit deel van de EHS verbindingszone. Met deze herbegrenzing kan het functioneren van de ecologische verbindingszone worden versterkt doordat met het bestemmingsplan wordt voorzien in een kader voor de realisering van een faunapassage onder/over de N377 (Coevorderweg) en de inrichting van de EHS tussen de N48 (Hoogeveen - Ommen) en het toekomstige bedrijventerrein.

Onderwerp: Nieuw besluit tav deelgebieden Meander en Stromen van het bestemmingsplan "Dalmeden", gemeente Hengelo Kenmerk: 2010/0117153

De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft het eerdere besluit van GS tot gedeeltelijke goedkeuring van het bestemmingsplan 'Dalmeden' vernietigd voor zover dat betrekking had op de deelgebieden Meander en Stromen. Dit betekent dat GS voor die delen van het bestemmingsplan opnieuw moeten beslissen over de goedkeuring en daarbij de bedenkingen moeten betrekken die indertijd zijn ingediend tegen het bestemmingsplan 'Dalmeden' voorzover die zich richten tegen deze plandelen. GS hebben mede op basis van aanvullende informatie van de gemeente Hengelo besloten om deze plandelen onder verbetering en aanvulling van de motivering opnieuw goed te keuren. Alleen aan een gedeelte van het deelgebied Meander dat valt binnen de stankcirkel van een nabijgelegen agrarisch bedrijf wordt - overigens op verzoek van de gemeente Hengelo - goedkeuring onthouden omdat voor de woningen die daar zijn voorzien niet kan worden voldaan de norm die is vastgesteld in de gemeentelijke geurveror dening. De bedenkingen tegen de deelgebieden Meander en Stromen worden deels gegrond en voor het overige ongegrond verklaard.

Onderwerp: Resultaten Aandeelhoudersvergadering Vitens NV 17 juni 2010: Jaarverslag en Jaarrekening 2009; benoeming Raad van Commissarissen; Jaarverslagen Vitens Evides International en Water for Life. Kenmerk: 2010/0109517

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben Provinciale Staten per brief geïnformeerd over de besluiten en ingenomen standpunten op de aandeelhoudersvergadering van Vitens NV. Daarnaast zijn de Staten geïnformeerd over de jaarverslagen van Vitens Evides International en het klantenfonds van Vitens en Evides Water for Life. Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben op de aandeelhoudersvergadering ingestemd met de goedkeuring van de Jaarrekening en het Jaarverslag van Vitens over 2009. Vitens heeft over 2009 een positief resultaat bereikt van ¤ 25 miljoen. Over 2009 zal aan de aandeelhouders conform het vastgestelde beleid ¤ 12,5 miljoen aan dividend worden uitgekeerd. De provincie Overijssel zal hiervan circa ¤ 919.000,-- ontvangen. Ook hebben Gedeputeerde Staten van Overijssel ingestemd met het advies van de Commissie Nadeelcompensatie/Brandkranen waarbij zij het advies van de Commissie om te streven naar een landelijke regeling voor alle kabels en leidingen heeft ondersteund. Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben ingestemd met de wijziging van de samenstelling van de Raad van Commissarissen. Het aantal leden is, zoals in 2008 al is besloten, verkleind tot vijf en de aandeelhouders hebben ingestemd met de benoeming van drie nieuwe leden en de herbenoeming van twee zittende leden waaronder de voorzitter van de Raad van Commissarissen.

Onderwerp: Actualisatie Provinciale Coördinatie vergunningprocedures Ruimte voor de Rivier projecten Dijkverlegging Westenholte, Uiterwaardvergraving Scheller en Oldeneler Buitenwaarden en Uiterwaardvergravingen Deventer. Kenmerk: 2010/0116510

Het landelijke programma Ruimte voor de Rivier is volop in uitvoering. Voor de projecten bij Zwolle verzorgt de provincie Overijssel sinds een jaar de coördinatie van procedures voor de vergunningen op basis van de Wet ruimtelijke ordening. Voor het project Deventer is dit gestart in het voorjaar van 2010. Provinciale Staten hebben daar in 2009 en 2010 besluiten over genomen. Vanwege recente wijzigingen in onder meer de Waterwet en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht is het noodzakelijk om de bestaande besluiten van Provinciale Staten te actualiseren. Het betreft alleen een actualisatie van de onder de coördinatie vallende wet- en regelgeving. Daarnaast wordt voorgesteld Gedeputeerde Staten van Overijssel te mandateren om het statenbesluit in de toekomst waar nodig aan te passen om reden van nieuwe wijzigingen in wet- en regelgeving.

Onderwerp: Crisis- en Herstelwet; Ruimte voor de Vecht Kenmerk: 2010/0117349

Rond 1 juli 2010 is in de Staatscourant de eerste tranche van de AMvB ter uitvoering van de Crisis- en Herstelwet verschenen. Tot 1 september 2010 kunnen projecten worden aangediend om opgenomen te worden in de tweede tranche van de AMvB behorende bij deze wet. Door opname in de AMvB wordt de Crisis- en Herstelwet ook van toepassing op deze projecten. De provincie Overijssel ziet graag het programma Ruimte voor de Vecht opgenomen in deze AMvB, met steun van de betrokken overheden uit het gebied. Binnen het programma Ruimte voor de Vecht is er sprake van meerdere ontwikkelingen die versneld uitgevoerd kunnen worden. De Crisis- en Herstelwet geeft extra mogelijkheden om de plannen voortvarend en efficiënt uit te voeren, zonder dat afbreuk wordt gedaan aan de inspraakmogelijkheden van belanghebbenden. Omdat het programma op dit moment nog niet is opgenomen, wordt dit verzoek schriftelijk ingediend bij de Minister van VROM.

Onderwerp: Scootmobielroutes (motie Kerkdijk/Baas) Kenmerk: 2010/0115860

Gedeputeerde Staten berichten Provinciale Staten naar aanleiding van de motie Kerkdijk/Baas dat het bestaande fietsroutenetwerk in Overijssel inmiddels van een zodanig hoge kwaliteit is dat scootmobiels daar eveneens gebruik van kunnen maken. Een apart routenetwerk is niet noodzakelijk. Gedeputeerde Staten zullen wel de minder toegankelijke delen van dit netwerk inzichtelijk maken en laten verwerken in het (digitale) kaartmateriaal.

Onderwerp: Wijziging Uitvoeringsbesluit subsidies Overijssel 2007 (Ubs) Kenmerk: 2010/0115228

GS hebben het Uitvoeringsbesluit subsidies Overijssel 2007 (Ubs) gewijzigd. Het uitvoeringsbesluit bevat criteria en procedures voor subsidieverlening door de provincie. Nieuw zijn onder meer de subsidiemogelijkheden voor:
- projecten op het gebied van cultureel erfgoed in stedelijk en landelijk gebied;
- het vergroten van de ruimtelijke kwaliteit conform de ambities vanuit de Omgevingsvisie (Kwaliteitsimpuls Ruimtelijke Kwaliteit);
- het stimuleren van de ruimtelijke kwaliteit bij sociaal-economische ontwikkelingen in het landelijk gebied (de Kwaliteitsimpuls Groene omgeving). Verder gaat het veelal om inhoudelijk kleinere of technische wijzigingen. Daarnaast zijn voor de nieuwe subsidieparagrafen subsidieplafonds vastgesteld.