Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 14 juli 2010

Niet zwemmen in grachten, kanalen en vijvers

Het warme weer van de afgelopen weken heeft ervoor gezorgd dat er in het water in vijvers, grachten, kanalen en sloten ziektes kunnen voorkomen. Daarom is het voor mensen niet veilig om hierin te zwemmen. De gemeente plaatst op een aantal plekken waarschuwingsbordjes.

Wie verkoeling zoekt, kan daarvoor in de regio terecht in het Amersfoorste Bosbad, in het Henschotermeer bij Woudenberg of Bosbad De Vuursche in Baarn.

In enkele vijvers in Amersfoort is botulisme en blauwalg geconstateerd. De fonteinen in de vijver Puntenburg (Soesterkwartier), vijver Emiclaer (Kattenbroek) en vijver voor de Molendijkflat (Rustenburg) zijn uitgezet omdat anders mogelijk vervuild water wordt verneveld.

Zuurstofgebrek, veroorzaakt door het warme weer, zorgt voor vissterfte in de grachten. Door de heftige buien van dit weekend, is er in korte tijd veel water in het riool gekomen. Als het riool de hoeveelheid water niet aan kan, wordt dit water op verschillende plekken in het gebied via overstorten geloosd op het oppervlaktewater. Door deze overstorten en door water dat bijvoorbeeld via de berm afstroomt, komt veel organisch materiaal in het oppervlaktewater terecht. Dit organisch materiaal wordt door bacteriën afgebroken, die hiervoor zuurstof gebruiken. Het zuurstofgehalte in het water neemt hierdoor steeds verder af. Wat niet goed is voor onder andere vissen.

De vissen worden door het waterschap Vallei&Eem uit het water gehaald. Op www.wve.nl/dodevissen staan de locaties vermeld waar blauwalg, botulisme en dode vissen zijn aangetroffen.

Noot voor de redactie,