Provincie Noord-Brabant


Persbericht


Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant wijst
E 223.500,- toe.

s'-Hertogenbosch, 14 juli 2010. Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant heeft 70 culturele activiteiten met een financiële bijdrage gehonoreerd. Aan deze projecten is E 198.375,- toegekend.

In de vergadering van juni heeft het bestuur ook besluiten genomen over de toekenningen uit het Cultuur Amateurfonds Brabant. In totaal is er een bedrag van E 25.125,- toegekend uit het Cultuur Amateurfonds: een fonds op naam van de provincie Noord- Brabant.
Dit brengt het totaal op E 223.500,- aan toekenningen voor het tweede kwartaal 2010.

In dit kwartaal is er wederom aan een breed scala van culturele projecten en organisaties een bijdrage toegekend. Enkele voorbeelden.

De Stichting Behoud Molen Standdaarbuiten heeft voor de aanschaf van nestcamera's en opname/afspeelapparatuur een bijdrage toegewezen gekregen van E 2.500. De Stichting heeft tot doel het behoud van de molenromp te Standdaarbuiten. In de bovenste verdieping van de molen bevindt zich een nestgelegenheid voor een kolonie gierzwaluwen. De Stichting wil de molen geschikt maken voor tentoonstellingen/exposities en op vaste tijden bezichtiging van de unieke kolonie gierzwaluwen, die nestelen in de molen, mogelijk maken voor publiek .

Voor de renovatie van twee weeren heeft de Stichting Industrieel Erfgoed Bergen op Stoom een bijdrage van E 10.000 gekregen. De weervisserij is een unieke vorm van vissen, die in Nederland alleen nog in de Oosterschelde plaatsvindt door een Bergse vissersfamilie. Een weer bestaat uit twee rijen vleugels van houten palen van 800 tot 1.000 meter lang die in een V-vorm zijn gestoken, ze eindigen in een houten fuik die precies in de watergeul van het weglopende zeewater staat. De Stichting heeft in samenwerking met deze Bergse vissersfamilie een plan ontwikkeld. Dit omvat de renovatie van de twee weren, toeristische ontwikkeling weervisserij en heraanleg van een 3e weer.

De Stichting Neaux Productions heeft voor project Baksteen een bijdrage van E 2.000 gekregen. Het doel van project Baksteen is om wijken te veraangenamen en te verlevendigen in de periode dat er huizen gesloopt gaan worden. In 10 huizen worden kunstenaars uit alle disciplines geplaatst. Zij werken met de buurtbewoners en het materiaal dat de wijk te bieden heeft. Eind augustus wordt het project afgesloten met een festival waarbij alle voorstellingen bij elkaar komen en er wandelingen door de wijk georganiseerd worden.





Provincie Noord-Brabant