Gemeente Mook & Middelaar


Opening Fietsroute Cultuurhistorie en Landschap zandpad, bos en heide

De gemeente Mook en Middelaar is overvloedig bedeel met natuurschoon en kent een rijke cultuurhistorie. Heuvels en dalen, bossen en heidevlakten, rivierduinen en vennen vormen samen met de oude meidoornhagen in de uiterwaarden van de Maas en de met veel groen omzoomde Mookerplas een uniek landschap. Te midden van dat fraaie landschap zijn tal van bezienswaardigheden te vinden.

Juist door de bijzondere natuurlijke ligging, heeft de gemeente Mok en Middelaar in het verleden vaak een markante rol gespeeld. In de Romeinse tijd maakte dit gebied hoogstwaarschijnlijk deel uit van een belangrijke doorvoerroute. Hieraan herinneren de Romeinse villa, de restanten van een brug over de Maas en een aantal Romeinse graven. Nog bekender is ongetwijfeld de rol van Mook en Middelaar in de Spaanse oorlog, met de Slag op de Mookerheide en het verhaal van Kiste Trui. Meer recent is de gemeente ernstig getekend door de Tweede Wereldoorlog. Ook hiervan zijn nog veel bewijzen in het landschap en de bebouwing terug te vinden.

Met behulp van het fietsknooppuntennetwerk is en een tocht samengesteld langs alle mooie en interessante plekken in de gemeente. Het startpunt is het Raadhuisplein in Mook, waar een informatiebord met overzichtskaart staat van de route. Desgewenst kan ook gestart worden bij het station Molenhoek. De route kan gefietst worden met gebruikmaking van een folder waarin deze staat beschreven. Langs de route staan borden waarop meer informatie te lezen staat over de bezienswaardigheden.

De Fietsroute Cultuurhistorie en Landschap wordt op donderdag 15 juli officieel geopend. Belangstellenden zijn van harte welkom om 11.30 uur bij de grenssteen (aan de Mookerplas dichtbij de kruising van de Katerbosseweg en de Lambertusweg).

Â