Noortje Herlaar roept seksuele uitbuiting kinderen een halt toe

14/07/2010 15:50

The Body Shop

Wereldwijd 1,2 miljoen slachtoffers - The Body Shop en ECPAT starten petitie

Wereldwijd worden jaarlijks 1,2 miljoen kinderen en jongeren het slachtoffer van seksuele uitbuiting. Ook in Nederland zijn er slachtoffers. Om hier een einde aan te maken start The Body Shop in samenwerking met kinderrechtenorganisatie ECPAT een petitie, waarmee ze de Nederlandse regering aanzetten tot het nemen van maatregelen. Actrices Noortje Herlaar, die de rol van de ontwapenende nanny Mary Poppins speelt in de gelijknamige musical, en Liesbeth Kamerling tekenen de petitie als eersten. Op donderdag 15 juli maken zij om 12.00 uur op de boulevard van Scheveningen een schilderij van hun hand. Deze 'HandTekening' geeft het internationale stopteken weer en is het logo van de mondiale campagne 'Stop seksuele uitbuiting van kinderen en jongeren'. Niet alleen Noortje en Liesbeth, ook alle aanwezige kinderen en volwassenen kunnen hun steun betuigen door hun 'HandTekening' te schilderen.

Seksuele uitbuiting komt overal ter wereld voor, niet alleen in arme landen. Mensenhandelaren kunnen zich voordoen als vertegenwoordiger van een modellenbureau of als tussenpersoon die kinderen aan huishoudelijk werk kan helpen. Er zijn gevallen bekend waarin ouders zo wanhopig zijn dat ze verleid door mooie beloftes hun kinderen verkopen. De economische crisis maakt deze mensen alleen maar kwetsbaarder.

Ook buitenlandse sterren zetten HandTekening

Met het schilderen van hun hand volgen Noortje Herlaar en Liesbeth Kamerling het voorbeeld van internationale beroemdheden. Sterren als Naomi Campbell, Yoko Ono en Matt LeBlanc ontwierpen in het buitenland al hun 'HandTekening' voor de campagne 'Stop seksuele uitbuiting van kinderen en jongeren', waarbij in 66 landen 2.500 winkels van The Body Shop en hun medewerkers betrokken zijn.

'Het is ongelooflijk dat nog zoveel kinderen op deze wereld geen eerlijke kans krijgen. Ik hoop dan ook dat zo veel mogelijk mensen hun handtekening zetten,' zegt Herlaar. Ook Kamerling, moeder van twee kinderen, vindt het vreselijk dat deze moderne vorm van slavenhandel nog bestaat. Beide actrices zijn dan ook blij dat ze een bijdrage kunnen leveren aan de actie tegen seksuele uitbuiting van kinderen. Naast de 'HandTekeningen' van de Nederlandse sterren zijn ook de 'HandTekeningen' van bovengenoemde beroemdheden donderdag in Scheveningen te bewonderen.

Streefaantal van 200.000 handtekeningen

Tot en met 31 december wil The Body Shop in Nederland 200.000 handtekeningen verzamelen. Mensen kunnen vanaf donderdag de petitie ondertekenen in alle 42 Nederlandse vestigingen van The Body Shop en online via www.thebodyshop.com/stop. De petitie zal begin 2011 aangeboden worden aan de minister-president. Daarnaast worden alle internationale petities gezamenlijk aangeboden aan de Verenigde Naties.

De campagne is gestart op uitdrukkelijk verzoek van Anita Roddick, de oprichtster van The Body Shop, die in 2007 twee dagen voor haar overlijden de wens uitsprak de seksuele uitbuiting van kinderen te willen tegengaan. Vorig jaar introduceerde The Body Shop de speciale 'Soft Hands Kind Heart' handcrème, waarvan 4,60 euro per tube naar ECPAT gaat. Deze organisatie zet zich wereldwijd in tegen commerciële seksuele uitbuiting van jongeren en kinderen. Tot nu toe heeft de handcrème in Nederland ruim 108.000 euro opgeleverd.

U bent van harte uitgenodigd om op donderdag 15 juli aanwezig te zijn wanneer Noortje Herlaar en Liesbeth Kamerling hun 'HandTekeningen' schilderen. Ze doen dit om 12.00 uur bij Beachclub Bora Bora, Strandweg 29 in Scheveningen. Noortje en Liesbeth zijn tot 13.00 uur aanwezig en beschikbaar voor interviews.





http://www.thebodyshop.com/stop