Gemeente Meppel


Zwemmen in waterwegen

15-07-2010 - Bij mooi weer willen velen van ons graag in één van de talrijke rivieren en kanalen en met name bij de vele zandstrandjes langs de rivier gaan zwemmen. Sommige van deze locaties zijn speciaal aangewezen zwemwaterlocaties waar u naar hartelust en veilig kunt recreëren. Maar op veel plaatsen is zwemmen/recreëren af te raden of zelfs verboden vanwege de grote risico's die u als recreant loopt. Passerende schepen veroorzaken een verraderlijke onderstroom en wervelingen langs de oevers. U kunt als zwemmer makkelijk worden meegezogen door de stroming. Zelfs de meeste geoefende zwemmer kan hierdoor in de problemen komen of zelfs verdrinken. Denk er ook aan dat niet alle wateren geschikt zijn als zwemwater al lijkt een locatie nog zo veilig. De overgang naar de vaargeul is vaak steil en glad.

Waar is zwemmen verboden?

* In de vaarweg van rivieren en kanalen

* In de buurt van wachtplaatsen of afmeerplekken voor schepen
* In de buurt van een brug, sluis, stuw of ballenlijn
* In routes van veerponten

* In de buurt van de ingang van een haven en in havens
* In snelvaargebieden

* Op plekken die door de beheerder zijn aangewezen als verboden gebied

Zwemt u wel op één van deze plaatsen, dan riskeert u een fikse bekeuring.

Gevaren
Duik of spring nooit vanaf bruggen, sluizen, steigers en kades! Schepen hebben een langzamere reactietijd dan auto's.Schippers kunnen dus niet snel uitwijken of vaart minderen. Naast het feit dat het verboden is om te zwemmen bij bruggen, sluizen, stuwen etc. brengt dit niet alleen uzelf in gevaar, maar ook andere vaarweggebruikers.

Zwemwaterkwaliteit
In de zomer wordt de kwaliteit van de officiële zwemwaterlocaties nauwlettend in de gaten gehouden. De provincie toetst of de waterkwaliteit voldoet aan de wettelijke normen. Kijk op www.zwemwater.nl of het verantwoord is om op een voorgenomen locatie te gaan zwemmen.