Raad voor Cultuur adviseert over plannen Wereldomroep, MCO en SIOB

15/07/2010 10:18

Raad voor Cultuur

DEN HAAG - De Raad voor Cultuur heeft onlangs adviezen uitgebracht over de beleidsplannen van Radio Nederland Wereldomroep , het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken en het Muziekcentrum van de Omroep. Deze adviezen heeft de Raad aangeboden aan demissionair staatssecretaris van OCW, mevrouw Van Bijsterveldt.

Radio Nederland Wereldomroep 2010-2015

Uit het beleidsplan blijkt dat de Wereldomroep goed is georganiseerd en zijn taken zeer serieus neemt. Dat is ook meteen het knelpunt van het plan: onder meer bij de strategische keuzes worden vele, diverse activiteiten vermeld. Waarom die moeten worden uitgevoerd, wordt echter niet duidelijk. Gelet op de nieuwe maatschappelijke en technologische ontwikkelingen vindt de Raad het noodzakelijk na te denken over de rol - met veranderde taken - van de Wereldomroep. De Raad stelt voor op een nader te bepalen moment een uitgebreider advies hierover uit te brengen.

Sectorinstituut Openbare Bibliotheken 2010-2012

Het beleidsplan 2010-2012 bevat duidelijke sporen van de oude organisatie. De Raad beschouwt het als een plan voor een overgangsfase. Het is belangrijk dat het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken (SIOB), vanuit een eigen visie en missie, voor de periode na 2012 een plan maakt dat losstaat van de oude situatie en organisatie. Wil het sectorinstituut slagen, dan moet de financiële en juridische positie sterker worden. Dat kan alleen als de overheid de middelen voor het bibliotheekwerk ter beschikking stelt aan het SIOB. Het SIOB zou volgens de Raad de partij moeten zijn om de kwaliteit van het bibliotheekaanbod te bewaken.

Muziekcentrum van de Omroep 2011-2015

In het voorjaar van 2012 wil de Raad meer duidelijkheid over de uitwerking van het beleidsplan van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO), met een financiële onderbouwing en een overzicht van prioriteiten. De Raad is positief over de nauwe samenwerking tussen het MCO en de omroepen die voor 1 januari 2011 verstevigd wordt in een koepelovereenkomst. De Raad stelt voor dat de omroeporkesten zich aansluiten bij de rijksgesubsidieerde symfonieorkesten die met en onder leiding van een wegbereider hun resultaat gaan bepalen en vaststellen. Zo maakt het MCO zijn functie inzichtelijk als aanjager van artistieke ontwikkelingen.

Alle volledige adviezen zijn te lezen op www.cultuur.nl





http://www.cultuur.nl