Ook nà WK blijvende hulp aan Zuid-Afrika door KNVB en SOS Kinderdorpen

15/07/2010 10:20

SOS-Kinderdorpen

Amsterdam, 15 juli 2010 - Nu op het WK2010 de laatste wedstrijd is gespeeld, rijst de vraag of het toernooi positieve impact op lange termijn heeft gebracht voor Zuid-Afrika. Met de vele miljoenen voetbalfans verdwijnt immers ook de aandacht voor het land dat nog steeds grote armoede en sociale problemen kent. Vooral voor de talloze kinderen die er in Zuid-Afrika alleen voor staan. Het programma WorldCoaches van de KNVB en SOS Kinderdorpen heeft zich daarom de komende jaren gecommitteerd aan duurzame begeleiding van deze kinderen. Bondscoach Van Marwijk is een van de vele voetbalprominenten die het programma steunt.

Met WorldCoaches leidt de KNVB al jaren met succes voetbalcoaches op die klaargestoomd worden om kinderen in ontwikkelingslanden te coachen. Het programma leidt voetbalcoaches, maar vooral ook 'levenscoaches' op, waarbij de coach een rolmodel is binnen èn buiten het veld. Nieuw dit WK is de samenwerking met SOS Kinderdorpen. De internationale kinderhulporganisatie is al dertig jaar actief in Zuid-Afrika voor kinderen die er alleen voor staan.

Het programma is opgezet als duurzame hulp waarbij de voetbalsport wordt ingezet als instrument om kinderen te bereiken en een kans te bieden. WorldCoaches heeft zich de komende vier jaar gecommitteerd aan de duurzame opleiding van coaches. Deze coaches zullen op hun beurt zelf nieuwe coaches opleiden en zo hele generaties kinderen in Zuid-Afrika die in erbarmelijke omstandigheden leven begeleiden. De samenwerking rondom het programma betreft een effectieve combinatie: de KNVB heeft de voetbaltechnische expertise, terwijl SOS Kinderdorpen de coaches traint op sociaal vlak. Kinderen worden door hun coach aangespoord om hun best te doen: op het veld, maar juist ook daarbuiten. Van hun coach krijgen ze voorlichting over HIV/aids, onderwijs, criminaliteit en gezondheid. Op deze manier worden duizenden kinderen structureel begeleid om te bouwen aan een solide basis en een betere toekomst.

Marcel Beerthuizen, algemeen directeur SOS Kinderdorpen: "Wij vinden het van essentieel belang om iets blijvends achter te laten voor Zuid-Afrika en haar toekomstige generaties. Miljoenen Zuid-Afrikanen hebben ons Oranje elftal de afgelopen weken aangemoedigd. Laten we hen nu nà het WK ook de steun geven die ze zo hard nodig hebben en die ze verdienen."

Commitment Van Marwijk

Naast de ongelofelijke prestatie die Bert van Marwijk met zijn staf en het Oranje team op het WK2010 heeft neergezet, steunt hij het WorldCoaches programma voor Zuid-Afrikaanse kinderen door alle Oranje fans aan te sporen mee te doen. Van Marwijk: "Ik geloof echt in de kracht van dit programma. De kracht is ook dat iedereen kan meedoen. Door het woord 'coach' te sms'en naar het nummer 4333 doneer je 2,50 euro aan WorldCoaches."

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.geefeenworldcoach.nl