Gemeente Midden-Delfland

Terughaalactie besmette eigendommen asbestincident Abtswoude 52

Eind juni is door de illegale sloop van een schuur met asbesthoudend materiaal op het terrein Abtswoude 52 in Schipluiden asbest vrijgekomen. Op het terrein wonen diverse personen en is een paardenpension gevestigd. Het terrein is met hekken en lint afgezet en niet toegankelijk. In opdracht van de gemeente Midden-Delfland isoleert een gespecialiseerd bedrijf het terrein zodanig dat het risico van âvervliegingâ van de niet-hechtgebonden asbest minimaal is. Het terrein blijft ook na afloop van deze werkzaamheden gesloten totdat het door de eigenaar verder asbestveilig is gemaakt. Ook persoonlijke eigendommen die zich op het terrein bevinden, zijn besmet en mogen niet van het terrein worden verwijderd.

Van meerdere kanten ondermeer tijdens informatiebijeenkomsten voor de getroffen bewoners en paardenbezitters, heeft de gemeente het verzoek gekregen om te ondersteunen bij het terughalen en reinigen van besmette eigendommen. De gemeente heeft daarom besloten hiervoor samen met het bedrijf Ecoloss een plan op te stellen en aan betrokkenen voor te leggen, dat bij acceptatie kan leiden tot een zogenaamde terughaalactie.

Deze terughaalactie start na het afronden van de nu in opdracht van de gemeente lopende werkzaamheden op het terrein. De start van de terughaalactie is gepland op vrijdag 16 juli a.s.

De kosten voor de reiniging dienen door de bewoners en paardenbezitters zelf te worden betaald, zij zijn opdrachtgever voor de reiniging en bepalen zelf wat zij willen laten reinigen; de gemeente heeft slechts een faciliterende rol door het organiseren van een dergelijke terughaalactie.
Vanzelfsprekend staat het de bewoners en paardenbezitters vrij om zelf een reinigingsbedrijf in te schakelen dat hun eigendommen reinigt. Een dergelijk bedrijf dient uiteraard wel asbest gecertificeerd te zijn en aan de geldende richtlijnen en regelgeving te voldoen. Hoe gaat het ophalen en reinigen in zijn werk?

Een DTA-er (medewerker gespecialiseerd bedrijf in beschermende kleding) betreedt het terrein en pakt aan de hand van een inventarisatielijst eigendommen in in een doorzichtige verpakking. Vervolgens brengt de DTA-er de ingepakte voorwerpen naar de deco-unit (een wagen met douche en een vuile en een schone ruimte), waar de verpakking wordt afgesproeid en daardoor vrijgemaakt van asbest. Vervolgens gaan de objecten met dan schone verpakking naar een tweede zogenaamde vuile ruimte, waar de goederen worden uitgepakt. In deze tweede ruimte worden de goederen zelf gereinigd van asbest (d.m.v. lucht, kleefdoekjes of afspoelen met water). Na het reinigen worden de eigendommen naar de zogenaamde schone ruimte gebracht, waar door middel van kleefmonsters wordt aangetoond dat het object asbestvrij is. Voor het object wordt dan een asbestvrij certificaat verstrekt. Daarna kan de eigenaar zijn eigendommen in ontvangst nemen.

Â