Stichting Natuur en Milieu

Topvervuiler Shell wast zichzelf groen

Shell gaat door met luchtvervuiling Rijnmond

15 juli 2010 - Topvervuiler Shell stoot in Nederland jaarlijks duizenden tonnen schadelijke stoffen uit en wil daar nog minstens tien jaar ongestoord mee doorgaan. Shell wil zijn productieproces niet aanpassen aan de best beschikbare technieken om de luchtkwaliteit te verbeteren. Dit blijkt uit de recent aan Shell Pernis verleende milieuvergunning. Natuur en Milieu heeft inmiddels bij de Raad van State beroep aangetekend tegen de verleende vergunning en heeft Shell gevraagd gebruik te maken van de best beschikbare technieken.

Sijas Akkerman van Natuur en Milieu: Shell wast zichzelf groen met commercials over Raoul en zijn broertje die in Brazilië in schonere lucht kunnen spelen, dankzij Shell. Feit is dat Shell in de Rijnmond, en de wijde omgeving daarvan, de lucht vervuilt en niet bereid is de nieuwste technieken toe te passen om de lucht schoner te maken. Natuur en Milieu vraagt het bedrijf dit wel te doen. Dat kan alleen al de uitstoot van fijnstof met ruim de helft verminderen. Fijnstof leidt tot schade aan de luchtwegen en hart- en vaatziekten.

Door te adverteren voor schone en zuinige energie leidt Shell de aandacht af van de fikse luchtvervuiling die het bedrijf veroorzaakt in het dichtbevolkte Rijnmondgebied. Jaarlijks stoot het bedrijf in Nederland ruim 5.000 ton zwaveldioxiden (SO ) uit, 3.000 ton stik-stofoxide (NO ) en 330 ton fijnstof. De stoffen zijn niet alleen schadelijk voor mensen, maar ook voor planten en dieren door vermesting en verzuring.
Vergunningverlener Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond (DCMR) moest deze gegevens onlangs - op last van de Raad van State - openbaar maken. Stichting Natuur en Milieu had de zaak aangespannen tegen DCMR.

Ongeveer een derde van de stoffen van Shell komt vrij bij het bij het affakkelen. Bij andere Nederlandse olieraffinaderijen is dat maximaal 5 procent. Hiermee is Shell kampioen affakkelen in Nederland. En het kan zoveel schoner: met de best beschikbare technieken kan de uitstoot van SO met bijna de helft worden teruggebracht en die van stikstofoxiden (NO ) met 20 tot 45 procent.

Niet alleen Raoul in Brazilië, Riku in Japan en Kim in Maleisië hebben baat bij schone lucht, zegt Sijas Akkerman. Lets go voor alle mensen in de wereld, om te beginnen in de Rijnmond. Door in Nederland gebruik te maken van de beste technieken kan Shell laten zien dat het menens is met zijn wens om onze energie schoner en zuiniger te maken.


Publicatiedatum: 15-07-2010