Gemeente Breda

Scenariostudie: meer huizen met tuin in Bouverijen

College herziet mening over stedenbouwkundig plan Bouverijen

Het college van burgemeester en wethouders spreekt haar voorkeur uit voor een meer dorpse invulling van het stedenbouwkundig plan voor Bouverijen (Teteringen).

Circa 150 appartementen uit het huidige plan worden omgezet naar 150 woningen met tuin. Het totaal aantal woningen blijft 644. Dat is het maximale aantal woningen dat is toegestaan volgens de Milieu- effectrapportage (MER). Naar aanleiding van de huidige woningmarkt en de kredietcrisis heeft het college het stedenbouwkundig plan Bouverijen uit 2007 opnieuw onder de loep genomen. Het college vindt een meer dorpse invulling beter passen bij de huidige vraag naar woningen en beter aansluiten op het karakter van Teteringen.

Met dit besluit verlaat het college het huidige stedenbouwkundig plan, vastgelegd in het bestemmingsplan uit 2007. Dat stedenbouwkundig plan gaat uit van een groenstedelijke buurt, formeel van opzet, met lange lijnen en wonen op terpen.

In de dorpse opzet komt de menselijke maat nadrukkelijker naar voren. Dit kenmerkt zich door een informeel en afwisselend stratenpatroon, terwijl grote, open pleinen of hoge gebouwen worden vermeden. Ook komen er bijzondere plekken voor ontmoeting en recreatie. De groenstructuur is prettig in beleving qua omvang en voelt veilig aan. Er is geen sprake van grote hoogteverschillen, zoals wel het geval was bij de twaalf terpen in het huidige plan. De nadruk ligt op eengezinswoningen met ruime kavels. In het straatbeeld zijn verschillende typen woningen zichtbaar, als rijwoningen, 2-kappers en vrijstaande woningen.

De economische crisis geeft onzekerheid bij de consument over werk en inkomen. Dit heeft geleid tot stagnaties in woningverkopen. Consumenten die toch overwegen een nieuwe woning te kopen, zijn extra kritisch op een goede prijs- kwaliteitverhouding. De woning en de woonomgeving moeten overtuigen om hen te bewegen tot aankoop over te gaan. Daarnaast blijkt uit recent onderzoek, (uitgevoerd door TU Delft), dat de gemiddelde Nederlander het liefst woont in een dorpse omgeving en bijna 90% de voorkeur geeft aan een woning met tuin.

Dit alles heeft het college ertoe bewogen om de invulling van het stedenbouwkundig plan voor Bouverijen te heroverwegen. De afgelopen maanden is een intensief en interactief proces doorlopen. Externe experts op het gebied van marktgericht ontwikkelen hebben meegedacht en ook namen vertegenwoordigers van de Dorpsraad Teteringen deel aan een excursie naar andere nieuwbouwlocaties.

Op voorhand formuleerde het college een aantal uitgangspunten voor de scenariostudie: de planologische vertaling van de Milieueffectrapportage blijft leidend, met onder meer de begrenzing van het aantal woningen op 644 en het principe van de verkeersontsluiting. Daarnaast vindt het college het belangrijk dat nieuwe en bestaande bebouwing zorgvuldig op elkaar worden afgestemd.

Het college laat de uitgangspunten van het huidige bestemmingsplan los waardoor woningen anders over het gebied verdeeld kunnen en het geheel meer dorps van opzet wordt. Deze richting is het meest flexibel en het best in fasen te ontwikkelen.

De komende periode wordt het stedenbouwkundig plan op basis van de voorkeur van het college verder ingevuld. Ook zal een nieuwe bestemmingsplanprocedure doorlopen moeten worden. Als alles naar verwachting verloopt, kan de bouw op zijn vroegst in de 2e helft van 2011 beginnen.
Het voorstel wordt op 7 september ter kennisname voorgelegd aan de commissie Ruimte.

Breda, 14 juli 2010