Gemeente Maassluis

Subsidiebeleid Maassluis gaat op de schop

Sinds begin 2010 zijn door medewerkers van de gemeente Maassluis presentaties gegeven aan leden van de gemeenteraad, maatschappelijke organisaties, adviesraden en (vrijwilligers)organisaties over de mogelijkheden om het subsidiebeleid binnen Maassluis aan te passen. In verschillende bijeenkomsten werd samen bekeken hoe een verbeterd subsidiebeleid eruit kan zien. Beleid dat meer aansluit bij de huidige wensen en ontwikkelingen in het land. Maar ook beleid dat sneller werkt en toegankelijker is. Want dat wordt als een belangrijk verbeterpunt ervaren.

Omdat het subsidiebeleid in Maassluis ook raakvlakken heeft met de beleidsvisie `Samenlevingszaken' zijn beide onderwerpen tijdens de bijeenkomsten met de organisaties de revue gepasseerd. In deze beleidsvisie staat namelijk welke maatschappelijke effecten de gemeente nastreeft en hoe de inzet van de gemeente en de organisaties in de stad elkaar kan versterken.

Starten met uitvoering van uitgangspunten

De reacties in de diverse bijeenkomsten zijn verwerkt in een startnotitie `herijken subsidiebeleid', dat het college van B&W op 13 juli 2010 heeft vastgesteld. Dit betekent dat nu gestart kan worden met de uitvoering van de in deze notitie genoemde uitgangspunten. Een voorstel voor onder andere een nieuwe verordening en nadere regels wordt naar verwachting in november van dit jaar aangeboden aan de raad. De invoering laat echter op zich wachten tot 2012, omdat de subsidieaanvragen voor 2011 inmiddels al worden ingediend en in behandeling worden genomen.

De notitie `herijken subsidiebeleid' die nu op tafel ligt, geeft inzicht in de onvolkomenheden van het huidige subsidiebeleid, maar ook de belangrijkste verbeterpunten. Door het beleid dat al dateert uit 2003 samen te herzien en uit te werken, is er straks in 2012 een helder en eenvoudig instrument om subsidies te verlenen.

Planning

Na het zomerreces wordt de gemeenteraad geconsulteerd over de startnotitie. Dan wordt er een nieuwe Algemene Subsidieverordening Maassluis (ASM) opgesteld, waarbij de modelverordening van de VNG zoveel mogelijk als uitgangspunt wordt genomen. Deze ASM regelt de procedures van de subsidiëring.

Vervolgens worden de nadere subsidieregels opgesteld, die aangeven hoe de beschikbare subsidiemiddelen worden ingezet. Ook worden hierbij de uitgangspunten uit de beleidsvisie "Samenlevingszaken" betrokken. Het streven is om de verordening en de nadere regels eind 2010 beschikbaar te hebben voor verdere bespreking met alle eerder genoemde partijen en een gedegen inspraakprocedure in de stad.