Belgische Federale Overheid

Fayyad

Steven Vanackere ontmoet de Palestijnse Eerste Minister Salam Fayyad

Datum: 14 juli 2010

Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere heeft vandaag Salam Fayyad, de Eerste Minister van de Palestijnse Autoriteit ontvangen. Deze ontmoeting kadert in het bezoek van de Palestijnse Premier in Brussel, waar hij reeds contacten heeft gehad met Eerste Minister Yves Leterme en met de Voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso.

Tijdens het onderhoud tussen Steven Vanackere en Salam Fayyad kwamen de regionale situatie in het Midden Oosten en de vooruitgang in de uitvoering van het `Plan Fayyad' aan bod. Dit plan gelanceerd in de zomer van 2009 moet de grondslag leggen voor de instellingen, economie en rechtsstaat nodig voor een toekomstige Palestijnse staat. De Palestijnse Eerste Minister toonde zich tevreden over met het brede draagvlak hiervoor binnen de Palestijnse samenleving en met de vooruitgang die geboekt werd qua veiligheid, met onder meer de steun van de EU missie EUPOL COPPS waar ook België aan deelneemt.

Minister Vanackere en Premier Fayyad hebben eveneens de situatie in Gaza besproken en de inspanningen van de EU voor een oplossing die toelaat de blokkade opgelegd door Israël op te heffen. Enkele dagen voor de reis in de regio van Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie Catherine Ashton heeft Premier Fayyad nog eens de bereidheid van de Palestijnse Autoriteit herhaald om te werken aan zo een oplossing.

Aangaande de "proximity talks" tussen Israeli's en Palestijnen, die op gang werden gebracht door de Speciale Gezant van de Verenigde Staten, George Mitchell, verheugde Steven Vanackere zich over het Palestijnse engagement om deze verder te zetten en benadrukte hij het belang om zo snel mogelijk te praten « over de inhoud eerder dan over de vorm ».