Belgische Federale Overheid


Steven Vanackere over Europese toekomst van Bosnië-Herzegovina

Datum: 14 juli 2010

De Bosnische Minister van Buitenlandse Zaken, Sven Alkalaj werd vandaag ontvangen door Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken voor een werklunch in het kader van het Belgisch EU voorzitterschap. Het integratieproces van Bosnië-Herzegovina in de Europese Unie was dan ook een belangrijk onderwerp.

De twee ministers bespraken een brede waaier van onderwerpen: de toekomst van de internationale aanwezigheid in Bosnië-Herzegovina en de noodzaak van een versterkte Europese aanwezigheid, de nood aan een hervorming van de Bosnische grondwet conform het Europees Verdrag van de rechten van de mens en de komende verkiezingen. Ook de Euro-Atlantische integratie kwam aan bod: de ministers bespraken de perspectieven voor Bosnië-Herzegovina om op relatief korte termijn de voorwaarden te vervullen voor volledige toetreding tot het `Membership Action Plan' van de NAVO.

Steven Vanackere bevestigde nog eens dat de toekomst van alle landen in de Westelijke Balkan zich binnen de Europese Unie situeert - een Europese toekomst die onlangs trouwens ook voor Bosnië-Herzegovina werd bevestigd op de hoog niveau bijeenkomst in Sarajevo. Minister Sven Alkalaj gaf toelichting bij de vooruitgang op de roadmap naar visum-vrij reizen in de Schengenzone voor zijn landgenoten. Minister Vanackere moedigde Bosnië-Herzegovina aan de inspanningen verder te zetten mede in het licht van het expertenrapport op basis waarvan de EU binnenkort beslissingen zal nemen over verdere stappen in het visumdossier.