Waterschap Aa en Maas

meetsysteem

Effectiever beregenen door innovatief meetsysteem

Effectiever beregenen, een hogere opbrengst realiseren én tegelijkertijd minder grondwater gebruiken. Dat is het doel van een innovatief project in Noord-Brabant. Het hightech beregeningsproject is mogelijk door samenwerking van de provincie, de Brabantse waterschappen, ZLTO, Brabant Water én naar verwachting vijfendertig tot vijftig Brabantse agrarische bedrijven. Het project duurt tot en met eind 2012.

Doel van het project is om de beregening van grasland en maïs met grondwater efficiënter te maken. Vorig jaar is daarmee al een start gemaakt op 12 agrarische bedrijven. Via de internetapplicatie www.mijnakker.nl wordt de gewasgroei en de verdamping in de gaten gehouden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van satellietgegevens. Het hightech beregeningssysteem geeft bij een vochttekort in de bodem een advies of en hoeveel er beregend moet worden of dat er al genoeg ruwvoer op het bedrijf is. Een andere mogelijkheid is dat het systeem adviseert om elders ruwvoer aan te kopen.

Dit jaar zal het beregeningssysteem verder doorontwikkeld worden Zo wordt de voorspelling van de gewasopbrengst verbeterd evenals de bepaling van de vochtbehoefte. Belangrijk is ook de verbetering van het gebruiksgemak voor de boer. In dit project zal ook de besparing worden berekend voor de hoeveelheid beregeningswater. Dat gebeurt op naar verwachting 35 tot 50 rundveebedrijven. Het project wordt uitgevoerd door onder andere Wageningen Universiteit en Researchcentrum/Animal Sience Group en Basfood. ZLTO-Projecten zorgt opnieuw voor de projectleiding.

Kees Coppens, ZLTO-portefeuillehouder water voor Noord-Brabant, is erg tevreden met de samenwerking van waterschappen, provincie, LIB en Brabant Water. Coppens: "De ZLTO wil graag de verantwoordelijkheid nemen voor innovaties, maar we hebben de steun van anderen daarbij hard nodig. Deze cofinanciering getuigt daarvan".

Joseph Vos, namens de Brabantse Waterschappen: "Zoet water en zeker zoet grondwater is een schaars goed. In het nieuw te ontwikkelen grondwaterbeleid van de waterschappen staat zorgvuldig gebruik als sluitstuk centraal en daarom steunen de Noord-Brabantse waterschappen het ZLTO-project. Door deze eenmalige donatie verwachten de waterschappen dat ook de sector zelf een manier vindt om een substantiële bijdrage te leveren aan het verminderen van het grondwatergebruik. Zo snijdt het mes aan twee kanten.".