Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Zwemmen in vervuild water verhoogt risico gehoorbeschadiging

-Olympisch zwemkampioen geeft startsein zomertour Beter Horen-

Doesburg, 15 juli ­ Op 20 juli geeft Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden twee zwemclinics op camping de Wildhoeve in Emst. De zwemclinics worden georganiseerd door hoorspecialist Beter Horen. Tijdens de zomervakantie wordt met de huidige tropische temperaturen veel gezwommen. Mensen die veel zwemmen, vooral in vervuild water, hebben meer kans op een ontsteking van de uitwendige gehoorgang. De hoorspecialist wil tijdens de zwemclinics en de zomertour aandacht geven aan de bescherming van de oren en tips geven ter voorkoming van gehoorschade. Tijdens de zwemclinics worden gratis oordoppen uitgedeeld, om te voorkomen dat mensen gehoorschade oplopen als gevolg van veelvuldig zwemmen zonder bescherming.

Gehoorprobleem
Mensen die veel zwemmen, vooral in vervuild water, hebben meer kans op een ontsteking van de uitwendige gehoorgang. Veel kinderen met oorontsteking of buisjes in de oren hebben baat bij het afdichten van de oren door middel van oordopjes, de dopjes verlichten de druk op de oren en maken het zwemmen pijnvrij, dus prettiger. Uit onderzoek blijkt dat 1 op 10 mensen in Nederland in meer of mindere mate moeite heeft met horen. Volgens Europees onderzoek zal het aantal slechthorenden de komende jaren met zo'n 20% toenemen. Beter Horen zet de gratis hoortest in, omdat slechthorendheid een steeds groter probleem wordt in Nederland. Niet alleen ouderen kampen er mee, ook steeds meer jongeren horen slecht.

Zomertour
De zwemclinics van Maarten van der Weijden zijn het startsein voor de landelijke zomertour van Beter Horen. Beter Horen zet een speciale hoorcamper in, die tijdens de zomervakantie 20 campings bezoekt door heel Nederland. Naast de hoorcamper bezoekt de hoorspecialist met vijf hoorbussen verspreid over het land braderieën, pretparken, badplaatsen en winkelcentra. Tijdens deze zomertour kunnen mensen zonder afspraak in de camper of de bus een gratis hoortest laten uitvoeren. Hier geven de busmedewerkers naar aanleiding van de test advies.

Noot voor de redactie,