TenneT


Grote uitbreiding elektriciteitsnetwerk Nederland door sterk stijgend aanbod productie

15-07-2010 o Nederland wordt steeds meer power hub van Europa o Glastuinbouw belangrijke speler bij elektriciteitsproductie

Het aantal plannen voor nieuwe elektriciteitscentrales in zowel Nederland als omringende Europese landen blijft toenemen. Als deze ontwikkeling zich doorzet, leidt dat tot een sterk toenemende concurrentie op de Europese elektriciteitsmarkt. Het Nederlandse hoogspanningsnet, dat momenteel fors wordt uitgebreid, krijgt mede hierdoor de komende jaren steeds meer een internationale functie. Voor de consument betekent dit dat een blijvende hoge leveringszekerheid van elektriciteit en stabiele prijzen.

Een en ander blijkt uit het nieuwste Kwaliteits- en Capaciteitsplan, dat elektriciteitstransporteur TenneT iedere twee jaar uitgeeft en waarin wordt vooruitgekeken naar ontwikkelingen in de elektriciteitsmarkt.

Verdubbeling productiecapaciteit in 2016
In 2009 zijn drie nieuwe centrales in bedrijf gekomen en ook door glastuinders is er in de afgelopen jaren massaal geïnvesteerd in warmtekrachtvermogen. Het aandeel van de glastuinbouw bedraagt momenteel 13 procent van het productievermogen in Nederland (3.300MW). Op dit moment zijn er tien centrales met een totale capaciteit van bijna 8000 megawatt (MW) in aanbouw en is er nog voor 13.000 MW aan plannen voor conventionele centrales bekend bij TenneT Daarnaast heeft de overheid ambities op het gebied van windenergie.

Mochten alle plannen gerealiseerd worden dan betekent dit een verdubbeling van het huidige productievermogen van elektriciteit in 2016.

Ons land is niet uniek ten aanzien van de toename van nieuwbouwplannen. Hierbij valt op dat vooral in Duitsland veel plannen voor kolencentrales bestaan, terwijl in andere landen plannen voor nieuwbouw van gascentrales en windvermogen de boventoon voeren..

Ontwikkeling van het net

De toekomstscenario's van de mogelijke ontwikkelingen bevestigen de noodzaak van grote uitbreidingen in de Randstad, het zuidwesten van Nederland en noordoost Nederland, waarmee TenneT reeds begonnen is. Daarnaast dient ook de transportcapaciteit van de centrale 380 kV-ring te worden uitgebreid. TenneT investeert de komende 7 jaar 3 miljard euro in netversterkingen en uitbreidingen in Nederland. Deze verbindingen kunnen niet alleen de nieuwe productie aansluiten, maar spelen ook een belangrijke rol bij bijvoorbeeld afvoer van windenergie uit Noord-Duitsland en duurzame energie uit Scandinavië. Het Nederlandse 380 kilovolt-transportnet, speelt hierdoor een belangrijke rol in het nationale en Europese streven naar de ontwikkeling van één interne Europese elektriciteitsmarkt. "De ontwikkeling naar één Europese energiemarkt is goed voor het investeringsklimaat en de toekomstige leveringszekerheid. De door TenneT ingezette investeringen in het binnenlandse netwerk passen in die ontwikkeling. Samen met het Duitse netwerk van transpower vormt het netwerk van TenneT steeds meer de ruggengraat van de power hub van de Europese elektriciteitsvoorziening", aldus CEO Mel Kroon van TenneT.

Klik hier voor het volledige Kwaliteits-en Capaciteitsplan 2010-2016
Zie het origineel

Bestaand productievermogen en uitbreidingsplannen 100715 Bestaand productievermogen en uitbreidingsplannen

Nieuwbouwprojecten met aansluit- en transportovereenkomst 100715 Nieuwbouwprojecten