Waterschap Rivierenland

Botulisme Leerdam

Sinds een aantal dagen is er botulisme geconstateerd in de wijk Noord-Oost hoek in Leerdam-Noord. Inmiddels is een aantal dode watervogels opgeruimd die door botulisme zijn doodgegaan. Botulisme is een ziekte die zich vooral voordoet onder watervogels en vissen als het water 20 graden Celsius of warmer is. Besmette dieren vertonen verlammingsverschijnselen en gaan daaraan uiteindelijk dood.

Oorzaak botulisme

Botulisme wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium botulinum. Deze bacterie produceert een zenuwgif dat verlammend werkt. Er zijn verschillende soorten botulisme, maar het type dat in Nederland voorkomt, is niet gevaarlijk voor mensen Dode dieren moeten zo snel mogelijk uit het water worden gehaald om verdere besmetting te voorkomen. Waarschuw daarom meteen de gemeente, haal de dieren niet eigenhandig uit het water. Naarmate de dode dieren langer in het water blijven, treedt een andere verontreiniging op die wel van invloed is op mensen.

Besmetting

Mensen die besmet zijn met botulisme gaan slechter zien en spreken, worden lusteloos en hun spieren worden slapper. Advies:
* Vermijd contact met de dode dieren

* Waarschuw de gemeente of de waterbeheerder
* Ga niet in het water waar dode dieren zijn en laat er geen kinderen spelen.

Meldingen

Meldingen van dode watervogels in Leerdam kan via de gemeentewerf 0345-633144. Zij zorgen ervoor dat de dieren worden opgehaald. De gemeentewerf heeft contact met het Waterschap Rivierenland om te zorgen voor een zo goed mogelijke doorspoeling van het water in Leerdam waardoor vers water wordt ingelaten.